2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Duguláselhárítás házilag mesterfokonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-20 10:29:39
Címkék: Bihari hírek
Nagyon kellemetlen, amikor az ember mosogat, és épp engedné le a már elhasznált vizet, de az egyszerûen nem akar távozni a mosogatóból. Ennél csak az jobb, amikor fura szagok törnek fel a lefolyóból. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy dugulás van a rendszerben.

Mit tesz az ember, amikor dugulást tapasztal? Általában elrohan az egyik hipermarketbe, és választ egyet a több tucat vegyszer közül. A választék hatalmas, és mindegyik azt hirdeti, hogy pillanatok alatt megszünteti a dugulást.

A házi praktikák ugyanolyan hatásosak

Semmi gond nincs azzal, ha az ember a fent említett szerek egyikéhez nyúl ilyenkor, de érdemes tisztában lenni néhány otthoni, sokkal olcsóbb (és nem egyszer hatásosabb) alternatívával is.

Szódabikarbóna:
Mint nagyon sok területen, a szódabikarbóna a duguláselhárításnál is kiváló szolgálatot tehet a wcdugulaselharitas.hu szerint.

Egy-két liter vízbe mindössze néhány evõkanálnyi kell a „csodaszerbõl”, és felforralás után egyenesen a lefolyóba öntve a keverék tényleg csodát tesz. Pár percig hagyjuk hatni, majd elõbb forró, majd hideg vízzel még egyszer jól mossuk át a rendszert.

Amennyiben makacsabb a szennyezõdés, érdemes az ecetet is leemelnünk a polcról, mert az nem csak szagtalanít és fertõtlenít, hanem a komolyabb dugulásoknál is hatásos lehet. Egy-két tasak szódabikarbónát öntsünk a lefolyóba, majd öntsük nyakon forró ecettel. Ne ijedjünk meg, ha komolyabban elkezdene habzani, egyszerûen csak várjuk meg a végét. Végül forró, majd hideg folyó vízzel mossuk át újra az egészet.

Kóla:

Meglepõ ugye? Pedig a kóla kiválóan oldja fel a dugulásokat. Öntsünk egy litert a lefolyóba, és hagyjuk hatni egy egész éjszakán át. Reggel ellenõrizzük az eredményt, és ha nem vagyunk teljesen elégedettek, akkor ismételjük meg a mûveletet.

Bórax:

A bóraxot a háziasszonyok nagyon szeretik, hiszen olcsóbb, és ami még fontosabb, hogy kíméletesebb, mint a boltban kapható szerek. Használatához mindössze egy tölcsérre van szükségünk, amelyet a lefolyóba állítunk és azon keresztül 1 dl bóraxot, majd 2-3 dl forró vizet juttatunk a rendszerbe. Ezután már csak várnunk kell 20 percet, és folyó vízzel való leöblítés után jó eséllyel megszüntettük a problémát.

Trisó:

A trisót bérmelyik háztartási boltban be lehet szerezni. Kedvezõ árfekvésû, és hatékony duguláselhárító. Az eldugult lefolyóba öntsünk egy flakonnyit belõle, majd hagyjuk hatni egy egész éjszakán át. Reggel pedig forró folyó vízzel addig tisztítsuk a rendszert, amíg az teljesen áteresztõvé nem válik.

A WC-dugulás leghatékonyabb eszköze a pumpa

Az eldugult WC sok ember rémálma, pedig ha van kéznél pumpa, akkor szinte biztosan gyorsan orvosolható a probléma. Persze azért a WC-nél is lehet fokozni a hatást, és mily meglepõ, hogy ebben az esetben is a szódabikarbóna és az ecet lesz a legjobb barátunk. Egy dologra figyeljünk. A toalettnél komolyabb mennyiségre lesz szükség. Szódabikarbónából minimum 3 tasakot borítsunk a wc-kagylóba, és ezt 1 teljes flakonnyi forró ecettel öblítsük le. Ne ijedjünk meg az ecet jellegzetes szagától. Nyissunk ablakot, és hamarosan elpárolog a levegõbõl.

Persze vannak olyan dugulások, amelyek ellen mind a házi, mind a bolti praktikák hatástalanok, Ilyenkor egy dolgot tehetünk, hívunk egy szakembert, aki pontosan tudja, hogy hogyan szabadíthat meg minket eme kellemetlenségtõl. A legjobb megoldás viszont minden esetben a megelõzés. Havonta egyszer akkor is mossuk át a rendszert, ha nem tapasztalunk eltömõdést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!