2024. május 12. Vasárnap, Pongrác.
 
Kizárólag Esztergomban készül az új autóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-03-09 10:27:48
Címkék: Bihari hírek
A Suzuki Esztergomban 70 ezer Vitara összeszerelését tervezi a gyártás elsõ évében. A modellt innen exportálják hetven országba, és három éven belül további harminc ország piacán szeretnének megjelenni. A cég idén - a többi modellel együtt - mintegy 165 ezer gépkocsi gyártását tervezi Esztergomban. Orbán Viktor miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy 2018-ra elérhetõ itthon a teljes foglalkoztatás - vagyis, hogy aki dolgozni akar, az tudjon is.

Az elmúlt 25 évben 2 és fél milliónál több autó hagyta el az üzemet. Osamu Suzuki a japán cégcsoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, a legújabb modelljüket csak a Magyar Suzukinál gyártják, még Japánba is Magyarországról exportálják majd az autót. A csoporton belül egyébként a magyar Suzuki nagyon fontos helyet foglal el. A termelési kapacitását tekintve a harmadik legnagyobb üzeme – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

„Ha van munka, akkor minden van. A jövõrõl ezt gondoljuk. Egyedül a munka teremthet az ország lakosainak, tartós boldogulást és jólétet” - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök. Az ünnepi átadón a kormányfõ felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány célja a teljes foglalkozatás megvalósítása 2018-ra, ehhez járul hozzá a Suzuki is. „A Suzuki munkát adott a magyar embereknek egy olyan idõszakban, a kilencvenes évek elején, amikor a magyar gazdaság éppen megroggyant, és az egekbe ugrott a munkanélküliség. A saját autógyárunknak érezzük a Suzukit, azért mert önök elsõk között álltak mellénk a magyar autóipar megújításában. – emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a gazdaság egy olyan biciklire emlékeztet, amit tekerni kell, különben eldõl. „A magyar Suzuki is kellett ahhoz, hogy el lehessen mondani: 2010-óta 455 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon. Ez jól mutatja, hogy nem kell és nem szabad beletörõdni a munkanélküliségbe.”

Rába ülésalkatrészek kerülnek az új Suzuki Vitarába

Gyarapítja a Suzuki számára szállított termékeinek körét a Rába Jármûipari Kft., miután mintegy 2 milliárd forint értékû üzleti megállapodást kötött errõl a Suzukival - tájékoztatta a gyõri székhelyû vállalat csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint március 5-tõl hat éven át a Rábánál varrják a Suzuki Vitara üléshuzatát és fejtámláját, préselik az ülõlapot, hegesztik az ülésvázakat. A cég móri gyára egyébként évek óta szállít alkatrészeket a japán autógyártónak.

A beszállítói szerzõdés a Vitara teljes életciklusára biztosítja a Rába számára a gyártási jogokat, így a vállalat már három Suzuki modellt lát el termékeivel. A Rába Jármûipari Kft. a Rába Jármûipari Holding Nyrt. része, amely 47,9 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el 2014-ben, ami 0,9 százalékkal magasabb az elõzõ évinél, 852 millió forintos eredménye viszont elmaradt a 2013-ban elért 2,67 milliárd forinttól.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szuzuki Oszamu, a japán autógyár tulajdonosa közösen indította el a Suzuki esztergomi gyárában az új Vitara sorozatgyártását csütörtökön. A modellt csak Esztergomban gyártják, innen exportálják a vállalat összes piacára. A gyár sajtóközleménye szerint a Magyar Suzuki 70 ezer Vitara elõállítását tervezi a gyártás elsõ évében. A modellt innen exportálják hetven országba, de három éven belül további harminc ország piacán szeretnének megjelenni. A Magyar Suzuki 2015-ben körülbelül 165 ezer gépkocsi gyártásával számol.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!