2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ötvenmilliós vagyonelkobzás intervenciós kukorica eladása miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-17 19:06:16
Folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, pénzmosásban, közokirat-hamisításban és csalásban mondta ki bûnösnek a Debreceni Ítélõtábla hétfõn azt a négy vádlottat, aki 2007-ben csaknem 400 millió forint értékû intervenciós kukoricát értékesített. A vádlottak a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerzõdött partnereként tároltak 10 900 tonnányi gabonát, ebbõl több mint 10 500 tonnának nyoma veszett - közölte az ítélethirdetés után a táblabíróság szóvivõje az MTI-vel.

Fórizs Ildikó hozzátette: az Elek Balázs vezette tanács megváltoztatta az elsõfokú ítéletet. G. Gábor elsõrendû vádlott négy év börtönbüntetését helybenhagyta, de az elsõ fokon elrendelt csaknem félmilliárd forintos vagyonelkobzást 52 millió forintra mérsékelte. A harmadrendû vádlott két év börtönbüntetését egy év hat hónapra enyhítette, amelyet négy év próbaidõre felfüggesztett. A negyedrendû vádlott két év hat hónap börtönt kapott.

Az elsõ-, harmad- és negyedrendû vádlott a jogerõs ítélet szerint köteles a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) 394,5 millió forintot, valamint a kamatait, továbbá az államnak 1,5 millió forint illetéket megfizetni. A bíróság a negyedrendû vádlott esetében 3,2 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A másodrendû vádlottat egy év próbára bocsátását az ítélõtábla helybenhagyta.

A vagyonelkobzás összegének változása a polgári jogi igény felmerülésével van összefüggésben, hiszen az MVH polgári jogi igényében felmerült kártérítés összegén túlmenõen kell megállapítani a vagyonelkobzás összegét - indokolt a bíró.

Az ügy dokumentumai szerint G. Gábor 2006-ban kötött határozatlan idejû raktározási szerzõdéseket az MVH hajdú-bihari kirendeltségével. Egy debreceni raktárban 3500 tonna, két nyíradonyi tárolóban 2800 és 1900 tonna, egy polgári raktárban pedig 2700 tonna intervenciós kukoricát raktároztak be. G. Gábor a kft. által betárolt intervenciós kukoricával a sajátjaként rendelkezett, a többiek pedig szándékos segítséget nyújtottak az értékesítésben.

Az intervenciós gabonát egy nagykanizsai cég fiktív számláival adták el 2007 május-júniusában. A vevõk - egy budapesti és egy budakeszi gabonakereskedõ - nem tudtak arról, hogy az általuk megvásárolt kukorica az MVH tulajdonát képezi.

Az MVH 2007. június 5-én tartott ellenõrzést a raktárakban. Megállapították, hogy a debreceni raktárból 128, a polgáriból 97,6, az egyik nyíradonyiból pedig 101,6 millió forint értékû kukorica tûnt el. Néhány nappal késõbb a másik nyíradonyi tározót is ellenõrizték, ott az 1900 tonnából 360 tonnányi - eladhatatlan minõségû - termény maradt, az eltûnt kukorica értéke csaknem 56 millió forintot tett ki. Összesen 383,4 millió forint értékû kukorica hiányzott.

Az elsõ- és a másodrendû vádlott az ügylet alibijeként két ukrán állampolgárnak valótlan tartalmú adásvételi szerzõdéssel értékesítette céges üzletrészét. A kukorica eladásából származó bevételbõl G. Gábor életbiztosítási szerzõdéseket is kötött, összesen 45 millió forint értékben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!