2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Verset mondtak és koszorúztakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 08:38:31
A bihari kis faluban, Tépén is megemlékeztek az 1848-1849-es forradalom 167. évfordulójáról.

A református templom helyett a parókia gyülekezeti termében jöttek össze kicsik és nagyok, akik elõtt Oláh Attika lelkipásztor hirdette az igét, a Királyok Könyvébõl. A lelkész az ünnepi istentiszteleten kiemelte: 1848 szereplõi számára szent volt a haza, a becsület, az igazság, az áldozatkészség embertársaik iránt. Elszánás, elemi erõ kell ahhoz, hogy felemeljük orcánkat az égig – fûzte hozzá, majd megjegyezte: nehézkesen teljesül a 12 pont, ám azon kell fáradoznunk, hogy a kérdõjelek felkiáltójellé egyenesedjenek. „Hálát adunk ’48-’49 nagyságáért, melybõl erõt meríthetünk, s fejünket felemelhetjük azokért, akik életüket áldozták hazánkért” – zárta a tiszteletes.


Az istentisztelet után szavalóverseny volt, melyet már 10. alkalommal rendezett meg az egyházközség. Az óvodások kategóriájában elsõ lett Oláh Zétény Attila és Kovács Anna. Az alsó tagozatosok versenyét Kovács Klára nyerte, 2. Varga Virág, 3. Mezei Szabolcs lett. A felsõsöknél a gyõztes Szilágyi Nikolett, 2. helyezett Kovács Kitti. Négy nyugdíjas is fellépett, õket azonban nem rangsorolta a zsûri. Valamennyi versmondó emléklapot kapott, a helyezettek pedig könyvjutalomban részesültek. A parókiáról az ünneplõk átvonultak a polgármesteri hivatal elé, ahol a ’48-as emléktáblánál Balogh András polgármester mondott köszöntõt.


„Múlton nyugszik a jelen, azon a jövendõ” – idézte Széchenyit. A továbbiakban aláhúzta: Kossuth, Széchenyi, Petõfi és társaik fölülemelkedtek a napi történéseken, és egy közös álom megvalósításáért álltak hadrendbe. A megemlékezést akként zárta, hogy a szabadság lehetõség, amelyért újra és újra meg kell küzdeni, s azt kívánta, ez a küzdelem hozzon sikert a nemzetnek és valamennyi tépei lakos családjának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!