2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
OGY - Új pertípus jön létre a képmáshoz és a hangfelvételekhez fûzõdõ jogok védelméreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 19:49:05
Címkék: Bihari hírek
A sajtó-helyreigazítási per mintájára egy új különleges pertípust hozott létre az Országgyûlés a képmáshoz és a hangfelvételekhez fûzõdõ jogok hatékony védelme érdekében.

A polgári perrendtartásról szóló jogszabály ezt tartalmazó módosítását 113 kormánypárti igen szavazattal, 42 szocialista, LMP-s és független nem ellenében, továbbá 22 jobbikos tartózkodás mellett fogadták el a képviselõk.

A változtatás elõírja, hogy a felek a jogvitájukat már a bírósági eljárást megelõzõen próbálják meg rendezni. Az új eljárás ennek megfelelõen két szakaszból áll: a pert megelõzõ elõzetes eljárásból, valamint magából a perbõl.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára korábban célként jelölte meg, hogy a viták ne kerüljenek bíróság elé. Emlékeztetett: már az új polgári törvénykönyv is hozzájáruláshoz kötötte a felvételek készítését a tömegrendezvények és a közéleti szereplés kivételével. Hozzátette: a javaslat azon jogsértések orvoslását szolgálja, amelyek elszenvedõi fiatalok vagy sérülékeny társadalmi csoportok tagjaiból kerülnek ki.

Az eljárás során a hozzájárulást - amely lehet szóbeli, írásbeli és történhet ráutaló magatartással - a felvétek készítõjének kell bizonyítania. Az újfajta pereket a törvényszékeken lehet megindítani, a tárgyalást legkésõbb a keresetlevél benyújtásától számított nyolcadik napra ki kell tûzni, és csak kivételesen lehet elhalasztani.

Az elõzetes eljárás során a sérelmet szenvedõ fél a képmás vagy a hangfelvétel készítésérõl, illetve felhasználásáról történõ tudomásszerzés idõpontjától számított harminc napon belül kérheti a sérelem okozójától, hogy a jogsértést hagyja abba, az azt megelõzõ állapotot állítsa helyre, illetve adjon megfelelõ elégtételt és ennek biztosítson saját költségén megfelelõ nyilvánosságot.

Minderre a képmás vagy hangfelvétel készítésének, illetve felhasználásának idõpontjától számított hat hónapig van lehetõség.

Ha a képmás vagy hangfelvétel készítõje, felhasználója a kérelemnek határidõben nem tesz eleget, a sérelmet szenvedõ fél 15 napon belül megindíthatja a pert.

A törvénymódosítás a kihirdetést követõ nyolcadik napon lép hatályba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!