2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
FM: nem szûnik meg a halászat az országbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-20 20:58:00
Nem szûnik meg a halászat Magyarországon, a Halászati Operatív Program és annak folytatásaként a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program a haltermelõ létesítmények, így a halastavak és halfeldolgozók fejlesztési lehetõségeinek finanszírozására szolgál - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint a piacra kerülõ hal és haltermék nagy volumenû elõállítását a jövõben a haltermelési létesítményeknek kell biztosítania.

A szaktárca közleményében a Népszabadság cikkére reagált, a lap a halgazdálkodásról és a hal védelmérõl szóló törvény módosításáról írt, és egyebek mellett azt tette közzé, a természetes vizeken 2016-tól megszüntetik a kereskedelmi célú halászati engedélyek kiadását. Az FM szerint a napilap egyoldalúan negatív kritikája megalapozatlan.

A tárca közölte, a változtatás bevezetését az indokolja, hogy az érintett vizek meghatározó többségén 2015 végén járnak le a haszonbérleti szerzõdések.

A minisztérium álláspontja az, hogy nem a halászat, vagy a halászati módszerek teljes megszüntetésérõl van szó, hanem kifejezetten a kereskedelmi célú halászati tevékenység felhagyásáról.

Ez pedig a rekreációs, a hobbihalászat tekintetében nem jelent korlátozást. Emellett a "hivatásos" halászok tudásával és eszközparkjával végezhetõ ökológiai szelektív halászati tevékenységre, valamint idõszakosan a halmentésre a továbbiakban is szükség lesz a természetes vizeken - tartalmazza a közlemény.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!