2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Környezetvédelmi videopályázatot hirdet az IKSZForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-21 08:50:32
Lapíts és Szakíts címmel környezetvédelmi videopályázatot hirdet általános- és középiskolás gyerekek részére az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). A felhívás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az italos kartondobozok helyes gyûjtésére.

A pályázatban részt vevõ fiataloknak rövid, de kreatív és látványos videóban kell bemutatniuk azt, hogy õk hogyan lapítják és gyûjtik szelektíven a dobozokat - olvasható az IKSZ felhívásában.

A szervezet tapasztalatai szerint még mindig kevesen tudják, hogy mielõtt a szelektív hulladékgyûjtõbe kerülnek a tejes vagy gyümölcsleves dobozok, ki kell õket lapítani annak érdekében, hogy minél kisebb helyet foglaljanak. Ezért az IKSZ legújabb kampányának részeként arra kéri a fiatalokat, hogy örökítsék meg akár telefonjukkal, egy rövid, 10-15 másodperces videóban, ahogyan saját kreatív vagy vicces ötletük alapján italos kartont lapítanak és kidobják a szelektív hulladékgyûjtõbe.

Kedvcsinálóként a szervezet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján megtekinthetõk azok a vicces videók, amelyekben ismert elõadók - Nagy Feró és a Beatrice, Tóth Gabi, valamint a Ladánybene27, a B the First, a Garami Funky Staff, a Belmondo vagy az Unokáink is Fõzni Fogják - tejes vagy gyümölcsleves dobozokat lapítanak ki.

Az akció végén a zenészek és a gyerekek által beküldött felvételekbõl az IKSZ zenei klipet állít össze, amelyben a dobozok lapításának hangja adja az ütemet a Queen, We Will Rock You címû számának ritmusára.

Magyarországon az italos kartonok szelektív gyûjtése 10 év alatt 2-rõl 23 százalékra nõtt, ez azonban még mindig elmarad a környezettudatosabban gondolkodó nyugati országok átlagától. Az IKSZ ezért is indította el 2014 szeptemberében iskolai környezetvédelmi oktatóprogramját, amely során eddig 15 ezer gyerek tanulhatta meg játékos módon, miért is fontos szelektíven gyûjteni a hulladékot, valamint, hogy miként lehet újrahasznosítani azt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!