2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
FM: kibõvült a mezõgazdasági kárenyhítés köreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-10 08:17:59
Kibõvült a mezõgazdasági kárenyhítés köre, az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezõgazdasági termelõk is beléphetnek az agrárkár-enyhítési rendszerbe idén – tájékoztatta a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az idei kárenyhítési évtõl az õszi fagyra is kiterjed a rendszer, valamint a korábbi 30 százalék helyett már 15 százalékos bevételkiesés esetén is kaphat kárenyhítõ juttatást a termelõ.

A kárbejelentések és a kárenyhítõ juttatás iránti kérelmek beadása elektronikus úton történik, így a gazdák helyett az elektronikus rendszer végzi el a kárenyhítési eljáráshoz kapcsolódó összetett számításokat. A rendszer kezelésében a falugazdászok segítik a termelõket – írja az FM.

A kedvezõtlen idõjárási jelenségek okozta mezõgazdasági károkat kompenzáló agrárkár-enyhítési rendszerben csaknem 78 ezer termelõ vesz részt mintegy 4 millió hektárral. A rendszer alapját az éves termelõi befizetések és az azokkal megegyezõ összegû állami forrás adja. Az alapból az agrárkár-megállapító szerv által igazolt, uniós szabályok alapján elszámolható termelõi károkhoz nyújtható kárenyhítõ juttatás – olvasható a szaktárca közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!