2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Fazekas: az elmúlt években növekedési pályára állt a magyar mezõgazdaságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-12 09:56:49
A magyar mezõgazdaság növekedési pályára állt az elmúlt években, és ez a tendencia várhatóan folytatódik – jelentette ki a földmûvelésügyi miniszter csütörtöki sümegi sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor történelmi rekordnak nevezte, hogy a magyar mezõgazdaság az elmúlt négy évben 42 százalékkal növelte kibocsátását.

A magyar gazdák eredményesen gazdálkodtak az uniós támogatásokkal, a belsõ piacon nõtt a magyar termékek aránya, az agrárexport magas szinten áll – fejtette ki a földmûvelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor hozzátette: az a cél, hogy még többet és még jobb minõségben termeljen a magyar mezõgazdaság, így képezve plusz jövedelmet.

Fontos, hogy a hungarikumok és funkcionális élelmiszerek vonatkozásában bõvüljön a választék és emellett minél több külsõ piacot is meg kell találni – húzta alá a földmûvelésügyi miniszter.

Gyõrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy tavaly májusban a kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. egy megállapodást írt alá, amelynek célja a mezõgazdasági exportlehetõségek kihasználása és bõvítése.

Hozzátette: a kamara célja, hogy naprakész és pontos információhoz juttassa a tagjait, ezt szolgálja a sümegi fórum is, ahol az érintettek a mezõgazdasági export új feltételeit ismerhetik meg.

Nagyon fontos a megfelelõ piaci környezet, amely kiszámítható mûködést tesz lehetõvé – hangsúlyozta Gyõrffy Balázs, hozzátéve, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentését kiemelt jelentõségûnek tartja.

A múlt év végén a kamara az élelmiszerek ütemezett áfacsökkentését szorgalmazó munkacsoport felállítására tett javaslatot, amelyhez a minisztériumtól is támogatást kaptak – mondta a kamara elnöke.

Kupcsok Lajos, a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy júniusban indítják útjára a Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatot, hogy a potenciális exportáló vállalkozásokat piaci lehetõségekhez segítsék.

Hozzátette: 8 országban összesen 22 irodát mûködtetnek majd, hetet Szlovákiában, hetet Romániában, kettõt Ukrajnában, kettõt Szerbiában és egyet-egyet Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában és Lengyelországban.

A sajtótájékoztatót követõen nyitották meg a hazai agrárium külföldi piacokon nyíló lehetõségeirõl rendezett fórumot, amely a júniusban záródó országos rendezvénysorozat elsõ állomása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!