2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megfizetjük az árát…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-13 11:27:20
A tudatosság teszt célja a magyarok pénzügyi ismereteinek a feltérképezése volt.

Közel 14 ezren vettek részt a magyarok pénzügyi ismereteit feltérképezõ Pénzügyi Tudatosság Tesztben. A kutatás számos ellentmondásra rávilágít: szakértõk szerint például sok tízezer forinttal megrövidítik magukat a magyarok azzal, hogy hitelfelvétel esetén a többség elsõ körben saját bankjához fordulna ahelyett, hogy körülnézne a piacon.
Ki jobban, ki kevésbé

A lakosság pénzügyi ismereteinek szintjét jól mutatja, hogy bár a magasabb iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkezõk jobban kiigazodnak a pénz világában, még köztük is 50 százalék azok aránya, akik ingoványosnak érzik tudásukat. A Cofidis és a BankRáció.hu által kezdeményezett, jellemzõen magasabb státuszú emberek részvételével lezajlott Pénzügyi Tudatosság Teszt célja a magyarok pénzügyi ismereteinek feltérképezése volt. A kutatás aktualitását jól mutatja, hogy tízbõl négy embernek van jelenleg is hitele vagy kölcsöne, és nagy részük elégedett is az általa választott konstrukcióval, Annak ellenére, hogy az elmúlt évek komoly sebet ejtettek a pénzintézetek renoméján, mindössze minden tizedik ember utasítja csak el a hitel mûfaját.
Elméletileg igen

Jellemzõ, hogy a szavak szintjén mindenki egyetért azzal, hogy ha hitelfelvételre kerül sor, érdemes nagyon alaposan körülnézni, de ennek ellenére feltûnõen sokan (65%) fordulnának elsõ körben saját számlavezetõ bankjukhoz egy ilyen esetben. Tízbõl négyen úgy érzik, képtelenek összehasonlítani az ajánlatokat, pedig szakértõk szerint az esetek jelentõs részében máshol jobb feltételekkel juthatnának pénzhez. A tájékozódás és az alapos kutakodás mellõzése sokszor oda vezet, hogy ez emberek nem találják meg a számukra legjobb konstrukciókat, ennek eredményeként pedig sok tízezer forinttal rövidítik meg magukat. Közel minden negyedik ember csak a nagynevû, sok fiókkal rendelkezõ bankoknál mer hitelt felvenni. A kisebb bankokban a válaszolók valamivel több, mint fele bízik csak meg annak ellenére, hogy lehet, anyagilag jelentõsen jobban járnának velük. Ezért fontos, hogy mindenki hasonlítsa össze a hitelintézetek ajánlatait.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!