2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
A reuma tünetei – vegye észre idõben!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-16 12:02:37
Címkék: Bihari hírek
Életünk során szinte mindannyian találkozunk ízületi fájdalmakkal, melyeket indukálhat akár túlerõltetés, plusz kilók felszedése, vagy az ízületen belüli gyulladás.

A reumás fájdalom tulajdonképpen az ízületekkel elõforduló problémák következõ fázisának számít, amikor nem csak idõszakosan, hanem gyakorlatilag állandósulva jelentkeznek a tünetek. A betegség nem csak az életminõség romlása miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert kockázati tényezõként van jelen az akár súlyos mozgáskorlátozottság kialakulása is.

A hillvital.hu szakemberei egyetértenek abban, hogy a reuma tulajdonképpen nem egyfajta betegség, sokkal inkább olyan tünet együttes, amely egyaránt érintheti az ízületeket, a csontokat, illetve az izmokat is. Elsõsorban középkorúak és idõsek érintettek, de a fiatal korosztály körében is elõfordulhat az ízületi fájdalom. Vannak olyan szerencsések, akiknél egy kisebb megerõltetés hatására lépnek fel a tünetek, és hamarosan el is múlnak, másoknál viszont, fõként elõrehaladott állapotban, állandósul, vagy idõrõl-idõre fellángol a gyulladás.

Milyen tünetekkel jár a reuma?

A páciensek véleménye egyértelmûen alátámasztja, hogy reggelente ízületi merevség tapasztalható. Az esetek 20-40 százalékában reumás csomók is láthatóak, és gyakran nem csak egyetlen ízület érintett, hanem egyszerre több is, például a térdek, a kezek, vagy például a gerinc környéke. A tünetek a betegség elõrehaladottságának függvényében alakulnak, de a mozgás során érzett fájdalom minden esetben jellemzõ. A reggel jelentkezõ merevségérzet megszûntéig akár harminc perc is eltelhet, de a huzamosabb ideig tartó mozgás sem bizonyul jó választásnak, hiszen ez a tünetek fokozódásához vezethet.

Mivel a mozgás során állandósuló reumás fájdalom tapasztalható, így az egész közérzetre rányomja bélyegét a betegség, hiszen levertséggel jár együtt. Az érintett területek begyulladhatnak, amely szemmel is jól látható. Elsõsorban a túlsúlyos nõkre jellemzõ a térd reumás megbetegedése, mely esetében jelentõs javulás várható a súlyfeleslegtõl való megszabadulással. Szintén a hölgyek körében gyakoribb a kezeket érintõ reuma, mely hatására az ízületek érzékennyé válnak a nyomásra.

Hogyan kezelhetõ?

A reumára is igaz, hogy érdemes nagy hangsúlyt helyezni a megelõzésre, így elkerülhetõ az akár életen át tartó fájdalom. A rendszeres, testsúlynak és edzettségnek megfelelõ mozgás mellett érdemes óvni a meghûléstõl a szervezetet. Abban az esetben, ha már megtörtént a baj, és jelentkeztek az elsõ ízületi fájdalmak, célszerû megszabadulni azonnal az esetleges súlyfeleslegtõl, ezzel is tehermentesítve az ízületeket. Hasznosak lehetnek a gyógynövényeket tartalmazó készítmények, de érdemes kipróbálni az iszappakolást, a masszázst, de a könnyed mozgás és a gyógytorna is remek választásnak bizonyulnak.

Az esetek nagy részében átmenetileg gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat, de hosszú távon mindenképpen érdemes olyan természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmény mellett dönteni, amely mellékhatások nélkül teszi lehetõvé, hogy a mindennapokban kevésbé járjon fájdalommal a mozgás. A fájdalomcsillapítás helyett sokkal fontosabb, hogy olyan készítményt válasszon, amely kedvezõ biológiai hatással rendelkezik, nem terheli a szervezetet, és hosszú távon is eredményesen vethetõ be az életminõséget akár jelentõsen beszûkítõ reumatikus fájdalmak ellen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!