2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Macskahúgytól a konyakig – Nyolcféle 3 az 1-ben kávét teszteltünkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-17 09:53:01
Címkék: Bihari hírek
Sokak szerint nem is igazi kávé, de mi azért is feloldottuk õket forró vízben, hogy kiderítsük, melyik a legfinomabb.

A szerkesztõségi teszten öt újságíró véleményét kértük ki a kávékkal kapcsolatban. A termékeket 1-10 pontig értékelhették és természetesen nem tudták, melyik márkát kóstolják.

Terméktesztünk legalján két márka is végzett, a Monte Santos és a Cafetero. Elõbbi termékbõl 349 forintért vettünk egy csomaggal (10 x 18 gramm), egy adag kávé így 35 forintra jött ki, míg utóbbi csomagjáért, amely ugyancsak annyi mennyiséget tartalmazott, 269 forintot fizettünk. Ebbõl a kávéból 27 forintba kerül egy adag.

Mindkét termékben óriási a cukor mennyisége, a Monte Santosban a feloldandó por 45 százaléka, míg a Cafeteronál a termék 61 százalékát alkották a cukrok. Ugyanakkor a cukorral szemben a kávétartalom elenyészõ, a Monte Santos kilenc, a Cafetero pedig mindössze hat százalék kávékivonatot tartalmaz. Nade lássuk, hogyan ítélkeztek ezen termékek felett a kollégák. – Csak nagyon távolról emlékeztet a kávéra, savanykás és jellegtelen – mondta egyik tesztelõnk a Monte Santosról, de a többieket sem gyõzte meg ez a termék. – Nincs erõteljes aromája, nem hiszem, hogy sok koffeint tartalmaz és rettentõen édes – fogalmazott másikuk. (21 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

A Cafeteroról szintén nem sok jó hangzott el a kóstolás során. – Pörkölt cukor illatú, az íze pedig a gumicukorra emlékeztet. Kávét szeretõ emberek ilyet nem isznak – jelentette ki kolléganõnk. Egy másik újságíró szerint ez a termék a megszokottnál is sziruposabb. Ahogy fogalmazott, mintha egy csésze kávéba öt kockacukrot tettek volna. (21 pont)

A Café Perottino csomagja (12 x 15 gramm) 289 forintba került, ez a termék a legolcsóbb, egy adag kávé mindössze 24 forintba kerül. Ezért cserébe kapunk egy 22 százalékban cukorból, hét százalékban pedig kávékivonatot tartalmazó instant port. – Ez egy elég lightos kávé, csupán cukorból és tejporból állhat, teljesen mûanyag – jelentette ki egyik munkatársunk, de a többiek sem sok reményt fûztek ehhez a termékhez. – Kinézetre rettenetes, ízre pedig, ez cukor és más semmi. Aki kávét akar inni, ezt messzirõl kerülje – hívta fel a figyelmet egyik tesztelõnk. (22 pont)

A Kent kávét ízléses papírdobozban árulták, kár, hogy sem a dobozon, sem a csomagoláson nem tüntették fel, pontosan mennyi cukrot tartalmaz, annyi bizonyos, van benne. Mint késõbb kiderül, valószínûleg nem is kevés. A kávékivonat mennyisége viszont leolvasható, 10 százalék. Ennek a márkának doboza (10 x 18 gramm) 299 forint, egy csomag 30 forintba kerül. – Büdös. Az íze alapján semmi köze nincs a kávéhoz, bizarr, mintha cukros vizet innék – állapította meg tesztelõ alanyunk, de másoktól sem sok dicsérõ szót kapott ez a kávé. – A cukor dominál, háttérbe szorít minden más ízt, egyszerûen semmilyen – mondta másikuk. (24 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

A Nestlé Ricoré kávéja a legdrágább volt mind közül, egy csomagért (10 x 16 gramm) 569 forintot hagytunk a pénztárnál. Egy adag kávé 57 forintba kerül belõle, amely négy százalék kávékivonatot tartalmaz, viszont a korábbi termékektõl eltérõen jóval kevesebb cukrot. Ennél a márkánál az összetevõket tekintve 11 százalék a cukor mennyisége. – Leginkább erre gondolok, ha azt mondom, kavarós kávé. A színe sötétebb, mint a többinek és elég jó az illata és az íze is – jegyezte meg kolléganõnk. Egy másik újságíró szerint viszont inkább a karamellás tejhez hasonlít, de azért fogyaszthatónak találta. (27 pont)

A Casa Blanca márka végzett a szerkesztõségi tesztünk harmadik helyén. Ebbõl a kávéból 349 forintért vettünk egy csomagot (10 x 18 gramm), darabja 35 forintba kerül. Ez a termék tartalmazza majdnem a legtöbb kávékivonatot, az összetevõk 10,5 százalékát alkotja, viszont elég sok cukor van benne, az alkotóelemek 29, 5 százaléka. – Ennek nem sok köze lehet a kávéhoz, rumos az íze, mintha alkoholos lenne – jelentette ki egyik tesztelõnk, de mások is alkoholízt véltek felfedezni. – Nagyon jellegzetes az illata. Ez konyak vagy rum – mondta másikuk. (28 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

A klasszikus 3 az 1-ben kávé, a Nescafé a lista második helyéig küzdötte fel magát házi versenyünkön. Ebbõl a márkából 339 forintért sikerült vásárolnunk egy csomaggal (7 x 17,5 gramm), így egy adag kávé 48 forint. Ez a termék kilenc százalék kávékivonatot és 11 százalék cukrot tartalmaz. – Kávéillatú, kesernyés íz marad utána, de ez a kávé lényege – hangzott el kóstolás közben. – Ez kávé. Aromás az illata és finom – hangsúlyozta másikuk. ( 36 pont)

Szerkesztõségi tesztünk élén a Jacobs márka végzett. Ennek csomagjáért (10 x 15,2 gramm) 565 forintot fizettünk, darabja 56  forintba kerül. Ez a termék tartalmazza a legtöbb koffeint, az összetevõk 15 százaléka, valamint ebben van – a Ricoré mellett – a legkevesebb cukor, 11 százalék. – Olyan szagú, mint a macskapisi. Nem merem megkóstolni…de finom. A szaga ellenére finom az íze – mondta meglepõdve kolléganõnk. – Az elõnytelen illat finom kávéval párosul – mondta egy másik kóstolónk. Ugyanakkor voltak, akik szerint nincs kellemetlen illata a kávénak. – Finom illat, finom ízzel. Ez a legjobb – jelentette ki kollégánk. (40 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

A végeredmény:
Monte Santos (21 pont)
Cafetero (21 pont)
Café Perottino (22 pont)
Kent (24 pont)
Nestlé Ricoré (27 pont)
Casa Blanca (28 pont)
Nescafé (36 pont)
Jacobs (40 pont)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!