2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ezer rendõrt képeztek ki elsõsegély oktatásraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-17 10:28:50
Dr. Zentay Attila az Országos Mentõszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentõszervezet igazgatója a Ma reggelben elmondta, hogy az életmentõ láncban nagyon nagy szerepe van az egészségkárosodást elõször észlelõ laikusoknak.

A Csongrád Megyei Rendõr- fõkapitányság állományában csaknem 1000 közterületen szolgálatot teljesítõt rendõr és határrendész részesült elsõsegély oktatásban. A tapasztalatok szerint ugyanis elõfordul, hogy életet kell menteniük.

Dr. Zentay Attila az Országos Mentõszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentõszervezet igazgatója a Ma reggelben elmondta, hogy az életmentõ láncban nagyon nagy szerepe van az egészségkárosodást elõször észlelõ laikusoknak.

A déli régiók megyéiben az elmúlt idõszakban a migráció következtében megnövekedett az országba érkezõk száma, és a bevándorlók sokszor több napos, vagy hetes úton vannak túl, és rossz egészségügyi állapotban lépnek be Magyarországra, így sokszor azonnali elsõsegélynyújtásra szorulnak. Mivel elõször a rendõrök találkoznak velük, például a határszakaszokon, ezért nagyon fontos, hogy a rendõrök az elsõsegélynyújtásban tudjanak segíteni a mentõk kiérkezéséig. Eddig több mint ezer rendõrt képeztek ki a legfontosabb elsõsegélynyújtó mozzanatokra.

A rendõrök képzését tematikusan építették fel, jelenleg elsõsorban az eszméletlen betegek ellátására, a hirtelen keringés megszûnés ellátására, valamint az epilepsziás rosszullétek ellátására fókuszáltak, mert a beléptetõ pontokon többnyire ilyen esetekkel találkoznak.

Dr. Zentay Attila arról is beszélt, hogy az elmúlt 10 évben a szakemberek igyekeztek elérni, hogy az iskolában kötelezõ tananyag legyen az elsõsegélynyújtás bevezetése, de ezt nem sikerült megvalósítani. Azonban, akik részt vesznek kötelezõ képzésen, például a jogosítvány megszerzése elõtt, azoknál érezhetõ, hogy nagyobb bátorsággal igyekeznek segíteni a sérülteken és a betegeken.

Másrészt fejlõdést tudtunk elérni a mentésirányításban dolgozók kiképzésével, akik a bejelentés után vonalban maradnak a bejelentõvel és a folyamatos visszajelzésekbõl értékelik a beteg állapotát, és tanácsot, utasítást adnak a beteg ellátására vonatkozóan. Ez jelentõs fejlõdés, hisz „a hirtelen keringés megszûnés után átlagos körülmények között 4-5 perc áll rendelkezésre, arra, hogy pótoljuk az életmûködéseket, ha ez nem történik meg a mentõk kiérkezéséig, akkor minimálisra csökken az újraélesztés sikerének lehetõsége” – mondta Dr. Zentay Attila.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!