2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Veszélyesek lehetnek a neves márkák hamisított napszemüvegeiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-18 08:48:00
Az UV-szûrõ nélküli napszemüvegek rendkívül károsak a szemre, s a legtöbb visszajelzés az interneten kapható, neves márkák hamisítványaival kapcsolatban érkezik, mondta a szakember a Kossuth Rádióban.

Egy optikus szerint a napszemüvegek egyre kisebb hányada nem felel meg az UV-szûrés elõírásainak. Leggyakoribb hiba, hogy a lencsék optikai paraméterei nem megfelelõek, ilyenkor viselõjük szédülést, hányingert, fejfájást érezhet. Ha valaki ilyet észlel, ne viselje az adott szemüveget, javasolta a szakember.

Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: ma már az uniós szabályoknak megfelelõen a legolcsóbb napszemüvegeknek is UV-szûrõvel kell rendelkezniük. A termékre ragasztott matrica azonban nem biztos, hogy a valós információkat tartalmazza. A legtöbb visszajelzés a hamisítványokkal kapcsolatban érkezik, neves márkák hamisítványait árusítják ugyanis vonzó áron az interneten. Az UV-szûrõ nélküli napszemüvegek rendkívül károsak a szemre, a sötét lencse mögött ugyanis a pupilla kitágul, az UV-sugárzás pedig szabadon áthatol. Tóbiás Richárd hangsúlyozta azt is, hogy az UV-sugárzás nagyon alattomos, fájdalommentesen károsít, felhalmozódik a szervezetben, és egyszer csak fellép a látáskárosodás.

Tóbiás Richárd elmondta: a szürkehályog kialakulása is függ az UV-sugárzástól. Magyarországon évi 65 ezer szürkehályog mûtét van, és a legutolsó statisztikák szerint ennek valamivel több mint öt százalékát közvetlenül az UV okozta. A szövetség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a mesterséges UV-sugárzásról sem szabad elfeledkezni, mint a szolárium vagy az ívhegesztés során keletkezõ fény, ami szintén szemkárosodást okozhat.

Tóbiás Richárd kiemelte: a www.uvteszt.hu oldalon megtalálható azoknak az optikusoknak, üzleteknek a listája, ahol a meglévõ napszemüvegeket be lehet méretni.

Kovácsné Gyalus Éva anyagismeret tanár, látszerészmester arról is beszélt a mûsorban, hogy az olcsó napszemüvegeken rendszerint nem optikai lencse van, hanem egy bizonyos sík lemezbõl formára kivágott lap, amelyet felmelegítve meghajlítanak. Az alap – hangsúlyozta a szakember –, hogy optikailag tökéletes szemüveglencsére kerüljenek a szûrõrétegek, és nagyon fontos a felvitel sorrendje is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!