2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tetõfedés! De mivel is fedessem be a tetõmet?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 10:44:57
A tetõhéjazatoknál is széles skálában lehet választani a különbözõ tetõfedõ anyagok közül.

A tetõhéjazat kiválasztása elõtt meg kell vizsgáljuk a leendõ tetõszerkezetet milyen állapotban van, igényel-e felújítást, netán (részlegesen vagy teljesen) cserélnünk kell, milyen terhelést bír el, stb.

A síkpalával fedett héjazatoknál a felújítás lehet bontásos, illetve bontás nélküli. A bontás nélkülinél a síkpalára lehet felhelyezni egy ún. mintás, modifikált bitumenes szigetelõanyagot, mely meggyorsítja a kivitelezési idõt, a felújítás ideje alatt nem áll fenn a beázás veszélye, csekély pluszterheléssel jár. Ehhez számos mintázattal és színben választhatók anyagok, akár még 3D hatást keltõ anyagok is beszerezhetõk napjainkban. Amennyiben a bontásos felújítás mellett döntünk fontos megvizsgáltatnunk, hogy mit bír el a tetõszerkezetünk.

Mit választhatunk, ha a jelenlegi tetõhéjazatot lebontjuk? Napjainkban egyre elterjedtebb a cserepeslemez, mint tetõhéjazat. A cserepeslemez-sorok a megadott méretre gyárthatók, így kevés veszteséggel felrakhatók. A cserepeslemeztõl valamivel nehezebb m2 súlyú a zsindelyfedés. A zsindely levelek és az alatta lévõ zsindely alátétlemez általában OSB lap vagy teljes aládeszkázott alátéthéjazatra kerülnek felhelyezésre. Még mindig a cserépfedés rendelkezik a legszélesebb skálával. Bõven van választék szín, alak vagy forma, méret, anyag szerint. Lehet sima vagy hullámos, natúr vagy színes, normál vagy XXL méretû, égetett kerámia vagy betoncserép.

Mindegy milyen tetõfedõ anyagot is választunk, ha nem szakszerû lesz a kivitelezés, akkor a legdrágább tetõfedõ anyag is csak csekély ideig fogja ellátni funkcióját. És ne feledjük a tetõfedés nem csak a zsindely, cserép, stb. anyagköltségébõl áll, vannak a tetõhöz kapcsolódó járulékos költségek is, pl. szegélylemezek, alátéthéjazatok, esetleg ereszcsatorna csere is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!