2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
H1N1 - a vitaminok önmagukban hatástalanokForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-02 11:10:05
A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottságának javaslatai.

A vitaminok önmagukban hatástalanok az influenzafertõzés ellen, azonban az egészséges életmód és a helyes táplálkozás alapvetõ fontosságú a megfelelõ ellenálló képességhez - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága.

A bizottság egyúttal az újinfluenza elleni védõoltás beadatását hangsúlyozza, hiszen az itthon forgalomban lévõ - elölt vírust tartalmazó vakcina - jelentõsen csökkenti a megbetegedés kockázatát és ezáltal a lehetséges szövõdményeket is.

A bizottság közleménye kitér arra is, hogy az oltás kapcsán fellépõ enyhe mellékhatásokat túlnyomó részben a vakcinában jelenlévõ segédanyagok okozzák, amelyek szükségesek a hatékony - úgynevezett - immunválasz kialakításához. Ezek a mellékhatások viszont enyhék, nem súlyosabbak azoknál, amelyek a szezonális influenza oltások után is felléphetnek.

Az akadémia bizottsága a súlyosbodó járványhelyzet miatt javasolja, hogy minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat az emberek, hiszen a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell. Az oltással pedig az ember nemcsak saját magát, hanem a környezetében élõket is védi.

Az újinfluenza miatt itthon eddig 16 ember halt meg, köztük egy 21 éves kismama. Becslések szerint 50-70 ezer ember esett át eddig a fertõzésen, és összesen 1,7 millió ember kapta meg a védõoltást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!