2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
A magyarországi halfogyasztás növelését célozzák megForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-10 09:28:23
Rövidesen elkészül a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, amellyel megvalósítható a következõ években az ágazat elõtt álló legfontosabb feladat: az éves szinten mintegy 5 kilogrammos hazai fejenkénti halfogyasztás megduplázása - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelõs helyettes államtitkára.

A programot az Európai Bizottsághoz kell benyújtani, és a jóváhagyását követõen a jövõ évtõl a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban 15 milliárd forintnyi támogatást jelent a halászati ágazat számára - ismertette Viski József. Ez a keret 3 milliárd forinttal nagyobb, mint az elõzõ idõszakban volt - tette hozzá.

A helyettes államtitkár rámutatott: az EU irányelvei szerint az akvakultúra nagyarányú fejlesztése a cél a tengerparti és a tengerekkel nem rendelkezõ tagországokban egyaránt.

A hazai halfogyasztás növelését elsõsorban népegészségügyi szempontok indokolják - szögezte le a szakpolitikus. Az öt kilogrammnyi egy fõre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, más országokban évente 4-5-ször ennyi halat fogyasztanak - mondta.

Viski József közölte: a program szerint a hal gyakoribb beiktatásához a napi étrendbe szükség van a feldolgozott, konyhakész haltermékek arányának emelésére. A tógazdaságokból évente lehalászott 20 000-21 000 tonnányi mennyiségnek jelenleg alig néhány százaléka kerül feldolgozva a piacra. Holott a halfasírtra, halkolbászra, gyorsan elkészíthetõ haltermékekre nagy lenne a kereslet. Ezért a következõ években a halfeldolgozásra berendezkedõ gazdaságok jó eséllyel pályázhatnak majd a forrásokra - jelezte a helyettes államtitkár.

Ugyancsak kiemelt szerephez jut a programban a halászati technológiák korszerûsítése. Jelenleg ugyanis az elavult rendszerek következtében a lehalászás az õszi hónapokban idõszerû, emiatt nyáron gyakorlatilag hiányzik a hazai hal a piacról. A más országokban bevált ketreces haltartás nagyobb arányú  elterjesztésével állandósulhatna a kínálat, emelkedhetne a fogyasztás.

Célszerû növelni a halfajták kínálatát is: a halgazdaságokban lehalászott mennyiség 80 százaléka jelenleg ponty. A harcsa, a csuka, a süllõ és a pisztráng azonban jobban eladható, ezek a ragadozó halak exportképesek is - hangsúlyozta a szakpolitikus.

A hazai halfogyasztás növelése érdekében a tervek között szerepel, hogy a közétkeztetésben bõvüljön a hazai halételek kínálata - ez naponta hozzávetõleg 2 millió felnõtt és félmillió gyerek egészségesebb táplálkozását jelentené. Azonban az iskolai menzákon, üzemi konyhákban a friss hal folyamatos biztosítása  jogszabályi módosításokat, a gyakorlathoz igazítást igényel - jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!