2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Nem feltétlenül gyanús a civil szervezet, ha nem pályázik az új védjegyreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-10 11:28:04
Az adományozók tájékozódását segíti az egészségügy területén mûködõ civil szervezetek gazdálkodásának átláthatósága érdekében bevezetett Semmelweis Garancia-védjegy – hangsúlyozta a Kossuth Rádióban a beteg- és gyermekjogi központ fõigazgatója.

Nem szigorítás vagy plusz teher az alapítványok számára a Semmelweis Garancia-védjegy bevezetése – mondta a 180 percben Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) fõigazgatója.

Az új minõsítõ az egészségügy területén mûködõ civil szervezetek, köztük a kórházak, egészségügyi intézmények alapítványainak mûködésérõl, megbízhatóságáról ad jelzést.

A védjegy elindítói az OBDK mellett az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért, valamint egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkárságai.

A civil szervezetek önkéntes alapon pályázhatnak a Semmelweis Garancia védjegy birtoklására, amit ha elnyernek, két évig ingyenesen használhatnak, de eközben is ellenõrzik a tevékenységüket.  A szükséges formanyomtatványok dokumentációk a www.obdk.hu és a www.semmelweisgarancia.hu oldalakon találhatók meg.

A pályázatokról négy tagú bizottság dönt, amelynek ülésein a kezdeményezõ szervezetek képviselõi vesznek részt. Az indulóknak az önkéntes vállaltakon túl, lefektetett eljárásrendnek is meg kell felelniük, illetve be kell tartaniuk az elõírt kötelezettségeket. Utóbbiak közé tartozik például, hogy a rendelkezésükre álló, így a személyi jövedelemadók felajánlott 1 százalékaiból származó bevételeik legfeljebb 25 százalékát, de maximum 25 millió forintot használhatnak fel mûködésükre, önfenntartásukra. Reklámra és marketingcélú tevékenységre pedig nem adhatnak ki többet 10 millió forintnál.

A pályázat kiírói ezzel átlátható adományozási szemléletmódot kívánnak kialakítani, hogy az alapítványok a kapott pénzeket ténylegesen a kitûzött céljaik elérésére használják fel. Ez eddig is elvárás volt az ilyen szervezetekkel szemben, a Semmelweis Garancia védjegy plusz szolgáltatás az állampolgároknak, hogy tudják, az általuk juttatott összeg valóban arra megy, amire adták.

Arra a riporteri kérdésre, hogy gyanús-e, ha valaki nem pályázik, Novák Krisztina azt válaszolta, ilyet nem mondana, jelenleg várják a védjegyre jelentkezõ alapítványokat, civil szervezeteket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!