2023. december 8. Péntek, Mária.
 
Százezreket érhet a hitelkiváltásForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-01 10:47:56
Minden második volt devizahiteles kedvezõbbre cserélné az immár forintosított hitelét. Nem csoda, hiszen az erõs versenynek hála, a bankok egymásra licitálnak ajánlataikkal. A Bankmonitor megvizsgálta az ajánlatokat, és arra jutott, hogy az átlagos adós a hátralévõ futamidõ alatt akár 600 ezer forintos összeget is megtakaríthat. A legtöbb lakáshitelesnek még egy hónapja van, hogy lépjen.

Az MNB statisztikáiból levezethetõ (ilyen közvetlen számadatot nem publikál a jegybank), hogy a forintosított devizaalapú hitelek átlagos kamatszintje – a forintosítás elõtti 6,2 százalékról – márciusra 4,9 százalék körüli értékre csökkent. Ez a kamatcsökkenés és a banki visszatérítés együttesen eredményezi a korábbi – az árfolyamgátba nem belépett – devizaalapú lakáshitelesek számára az átlagos 20-25 százalékos törlesztõrészlet-csökkenést.

Tovább csökkent

Az újonnan érvényesülõ 4,9 százalékos kamat nem tartalmazza a hitel teljes költségét, az ezt leíró THM mutató jó megközelítéssel 6 százalékra tehetõ.

Érdemes összevetni az ajánlatokat

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

A forintosított hitelek másik fontos tulajdonsága, hogy a hitel kamata 3 havonta változhat, így elsõsorban az MNB alapkamat-csökkentési sorozata miatt a kezdeti (a szerzõdésekben 2015. február 1-jével visszamenõlegesen érvényes) 6 százalékos érték mára 5,5 százalékra csökkent.

Mennyit nyerhetünk?

Az elszámolás és a forintosítás után egy átlagosnak tekinthetõ 7 millió forintos lakáshitel havi törlesztõrészlete 66 ezer forint, a hátralevõ futamidõ pedig 12 év. Ezzel szemben a legjobb hitelkiváltó ajánlatok átlaga 5 ezer forinttal (9 százalékkal) alacsonyabb.

Bankváltással a teljes visszafizetés több százezer forinttal csökkenthetõ, a legolcsóbb hitelkiváltó ajánlatokkal akár 660 ezer forintot is meg lehet takarítani. Hitelkiváltással az aktuális tartozás összege nem, de a törlesztõrészlet tovább csökkenthetõ.

Mikor sikeres?

A hitelkiváltás akkor lehet sikeres, ha az adós

  • a hitelét késedelem nélkül, pontosan fizette,
  • az igazolt havi nettó jövedelme megfelelõ fedezetet biztosít a hitel törlesztésére,
  • a kiváltandó hitel összege nem magasabb, mint a felajánlható ingatlanfedezetek értékének a 80 százaléka (bizonyos esetben lehetséges a magasabb finanszírozás is).

Nincs sok idõ cselekedni

Forrás: MTI/EPA/Gaetan Bally

Miért kell összehasonlítani?

Mivel az ügyletek elbírálása több egyedi tényezõtõl és az adott bank kockázati megítélésétõl is jelentõsen függ, érdemes egyszerre két-három bank ajánlatát is összehasonlítani.


Nincs sok idõ

A legtöbb esetben a levél kézhezvétele után 91 nap áll rendelkezésre felmondani a hitelt a jelenlegi banknál. A felmondástól számítva pedig további 90 nap van arra, hogy teljes egészében visszafizesse tartozását az adós.

A régi hitel lezárása csak abban az esetben díjmentes, ha az legalább részben más banki hitelbõl történik. Ellenkezõ esetben (saját megtakarításból történõ visszafizetés esetén) a pénzintézet jogosan számíthat fel végtörlesztési díjat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!