2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Három céget vágtak meg becsapós termékbemutató miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-09 14:44:02
Trükkökkel tagadják meg az emberektõl a vásárlástól elállás lehetõségét.

Ebben az évben 1,1 millió forintnyi bírságot szabtak ki termékbemutatók miatt három vállalkozásra, több ügy viszont még folyamatban van – tudta meg szerkesztõségünk a megyei kormányhivatal Mûszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Fõosztályától. Mintdr. Molnár Péter fõosztályvezetõ írta, ha a jogsértés a kora, hiszékenysége, betegsége miatt kiszolgáltatott fogyasztóval szemben történik, ami jellemzõen így van – jegyezte meg a szakember –, fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki. Ennek mértéke több százezer forint.

Közölte, 2015-ben eddig 12 termékbemutató miatt érkezett panasz, 11 Debrecenbõl, egy pedig Püspökladányból. A bejelentések alapján indított eljárásokban hat alkalommal állapítottak meg jogsértést, négy esetben azonban még tart a vizsgálat. Négy alkalommal hivatalból vizsgálódtak, egyszer a bemutatón elhangzottak miatt kezdeményeztek eljárást tisztességtelen kereskedelmi magatartás miatt.

Molnár Péter a leggyakoribb visszaéléseket firtató kérdésünkre kifejtette, a legtöbb panasz amiatt érkezik, hogy a szervezõk megtévesztették a fogyasztót a termék valamely lényeges tulajdonságát illetõen, például gyógyhatást tulajdonítottak neki, holott az azzal nem rendelkezik. Máskor e termékek ára jóval meghaladta, esetenként többszöröse volt a tényleges piaci értékének.

A panaszok másik jelentõs része az elállási jog megtagadása miatt érkezik. Például a jelenleg hatályos 14 napos határidõ helyett a régebbi, s már hatálytalan nyolc munkanapban határozzák meg, vagy a termék átvételének idõpontja helyett a szerzõdéskötés idõpontjától számítják a határidõ kezdetét, s emiatt tagadják meg az elállási jog érvényesítését. Arra is több esetben volt példa – tette, hozzá –, hogy a vállalkozások az üzlethelyiségeken kívül kötött szerzõdések esetében nem megfelelõ módon tettek eleget tájékoztatási kötelezettségüknek.

A fõosztályvezetõ válaszából kiderül, nem könnyû behajtani a kiszabott bírságokat. Elõfordul ugyanis, hogy azt egyáltalán nem fizetik meg, ebben az esetben az adóhatóság hajtja be a tartozást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!