2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Már járnak a sörüzemanyaggal hajtott autókForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-11 10:32:59
Egy új-zélandi sörfõzdében rájöttek, hogy a gyártás melléktermékei felhasználhatók bioüzemanyag készítésére. Az ötlet februárban merült fel, öt hónappal késõbb már sörre pörögnek az autók a szigetországban.

A sörüzemanyag ötlete a DB Export nevû új-zélandi fõzdében született meg, még az év elején. Simon Smith, a vállalat szóvivõje a Vice magazinnak elmondta:„Annyi történt, hogy néhány srác leült meginni pár üveg sört, és ez a  kezdeményezés lett a vége”.

Öt hónappal késõbb a Gull Petrol Station nevû benzinkutaknál már jelen van az új találmány, amely a Brewtoleum nevet kapta – ami magyarul körülbelül úgy hangzana, fõzdekõolaj.

A gyártás folyamata

Forrás: DB Export

A legújabb bioüzemanyaga gyártás során fennmaradó élesztõbõl készül.Ezt eddig kizárólag állateledel készítésére ajánlották fel, de mint kiderült, nagy mennyiség így is kárba veszett.

A DB Exportnál arra jöttek rá, hogy ez a melléktermék etanollá alakítható, ami a második generációs bioüzemanyagok egyik alapvetõ összetevõje.

Peter Scales, a Melbournei Egyetem professzora elmondta: „A bioüzemanyagoknak két csoportját különböztetjük meg. Az elsõ generációsok takarmánynövényekbõl, a második generációsok melléktermékekbõl készülnek”.

Etikai vonzatot kap a sörivás?

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bár a Brewtoleum nem hozza az elsõ generációs minõséget, a kutatók szerintaz autók nagy részének teljesen megfelel.Eddig közel 300 ezer liternyit állítottak elõ, amely becslések szerint hat hónapra lesz elegendõ – persze ez leginkább attól függ, az emberek mennyire kedvelik majd. A DB Export egyelõre bizakodó, a reklámvideójukat pedig mindenképp érdemes megnézni:

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!