2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Akadozik a T-Mobile szolgáltatásaForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-12-07 10:38:02
Akadozik a T-mobile szolgáltatása, az ország egész területén bizonytalan a szolgáltatás. A hiba olvasóink szerint jelentkezett Budapesten, Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben és az ország több nagyvárosában is...

14.50 Délutánra megszûnt a hívásindítási probléma a Magyar Telekom mobilhálózatában
Egy elõre tervezett éjszakai munka során keletkezett váratlan szoftverprobléma miatt a mai napon a Magyar Telekom mobilhálózatában elsõsorban a hálózaton belüli hívások jelentõs része sikertelen volt - írja a cég a sajtóközleményében.

Az elõfizetõk azt tapasztalták, hogy a hívott fél nem elérhetõ, mintha ki lenne kapcsolva, így sok esetben a hangposta jelentkezett be. A hibából adódó, az átlagosnál nagyobb hálózati igénybevétel átmenetileg zavart okozhatott az SMS-ek továbbításában is.

A hiba észlelését követõen a rendszerszállítóval közösen még éjjel azonnal megkezdõdött a hibaelhárítás, amelynek eredményeként a szolgáltatás délután fél 4-re az ország egész területén helyreállt, fennakadások már csak egyedileg lehetségesek. Ilyen esetekben a hálózatra történõ ismételt feljelentkezés érdekében a szolgáltató azt kéri, hogy az elõfizetõ kapcsolja ki majd be készülékét.

A Telekom a helyzetben minden szükséges lépést megtett, és természetesen a hálózati hibából eredõ kötelezettségeit is megvizsgálta. Ennek alapján megállapítható, hogy bár a szolgáltatás kiesése miatt kötbérfizetési kötelezettség nem áll fenn, de az ügyfeleket érintõ, szokatlan és váratlan kényelmetlenségre tekintettel késõbb részletezett módon elõfizetõnként 10, hálózaton belül lebeszélhetõ percet biztosít díjmentesen. A díjmentes percek felhasználásáról a szolgáltató hamarosan további tájékoztatást ad.

A Magyar Telekom ezúton ismételten köszöni ügyfelei megértését és türelmét - áll a telefontársaság közleményében.

 

 

10.00 A mobilszolgáltató ügyfélszolgálatán az automata közli, hogy karbantartás miatt a mobilhálózat mûködése bizonytalan. Azt javasolják, hogy a készüléket az ügyfelek kapcsolják ki és be, ez azonban csak rövid idõre orvosolja a problémát, olvasóink szerint a hibajelenség három-négy hívás után újra jelentkezik, máshol meg egyáltalán nem segít.

A szolgáltató egyelõre nem tudott bõvebb tájékoztatást adni, ugyanis az illetékesek 30-as mobilszámai szintén nem kapcsolhatók. Ugyanakkor a társaság Twitteren keresztül most is tud kommunikálni a külvilággal, mint az olvasható  A hálózati problémával kapcsolatban lesz hivatalos tájékoztatás. Türelmeteket kérjük!.

Információink szerint a szolgáltató dolgozik a hiba kijavításán, de addig is a hívások sok helyen akadozhatnak. Úgy tudjuk, az sms-forgalmat is érinti a probléma.


13.40 Az ország számos területén elérhetetlen a T-Mobile hálózata, a szolgáltató szerint a hiba az elõfizetõk jelentõs részét érinti. Információk szerint elképzelhetõ, hogy pénteken már nem is sikerül orvosolni a problémát.

Akadozik a T-mobile szolgáltatása. A hiba olvasóink szerint érezhetõ Budapesten, Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben, Sopronban és az ország egész területén. A kommentekbõl kiderül, hogy a probléma elõször péntek hajnali 1 óra 53 perckor jelentkezett egy, a rendszerbe húsz másodpercenként automatikusan feljelentkezõ GPRS-eszköz szerint.

 

Hajnal óta dolgoznak

A mobilszolgáltató ügyfélszolgálatán az automata közli, hogy karbantartás miatt a mobilhálózat mûködése bizonytalan. Azt javasolják, hogy a készüléket az ügyfelek kapcsolják ki és be, ez azonban csak rövid idõre orvosolja a problémát, olvasóink szerint a hibajelenség három-négy hívás után újra jelentkezik, máshol meg egyáltalán nem segít.

A T-Mobile délben kiadott sajtóközleménye szerintaz az "ügyfelek jelentõs részének hálózaton belüli hívásai sikertelenek voltak, az elõfizetõk azt tapasztalták, hogy a hívott fél nem elérhetõ, ki van kapcsolva vagy a hangposta jelentkezik. Az elsõsorban a hálózaton belüli hívásindításokat érintõ... zavart egy éjszakai, elõre tervezett munka során keletkezett váratlan szoftverprobléma okozta. Ennek észlelését követõen a rendszerszállítóval közösen még éjjel azonnal megkezdõdött a hibaelhárítás, amelynek eredményeként a szolgáltatás fokozatosan áll helyre."


A Twitterren megjelent az egyes cégeknek korábban kiküldött hivatalos T-Mobile tájékoztatás is, amely szerint "[a cég] kapcsolóközpontjaiban az éjszaka folyamán végzett szoftver korrekciós munka következményeként egyes hívószámok nem érhetõek el, csak segélyhívásra alkalmasak, és az sms szolgáltatás is bizonytalanul mûködik."

A Figyelõnet szerint nem mûködnek a kapcsolt szolgáltatások sem, akadozik a banki kódok visszaigazolása, a mobilparkolás, az autópálya-matricák értékesítése, egyszóval minden, ami a T-Mobil hálózatát használná. Leszámítva a 3G-s internetet, ami viszont a kommentek szerint hibátlanul mûködik. Ennek oka talán az lehet, hogy a probléma csak a 2G-s hálózatot, az Ericsson központjait érinti, míg a 3G-s Huawei-központok továbbra is mûködõképesek. Ha azonban sokan próbálnak a 2G-s hálózat kiesése miatt a 3G-s hálózaton beszélni, akkor hamar telítõdik ez a csatorna, és használhatatlanná válik. a 3G-s hálózat telítõdése majd kiürülése is magyarázhatja a szolgáltatás hullámzó elérhetõségét.

Információink szerint a szolgáltató dolgozik a hiba kijavításán, de addig is a hívások sok helyen akadozhatnak. A Technet.hu szerint a hibát a szolgáltató nem tudja péntekre kijavítani.


Kártérítés járhat

A Nemzeti Hírközlési Hatóságot értesítette a T-Mobile a hibáról, és hogy dolgoznak a javításon. Az NHH egyelõre nem tudja, hogy mikor állt le a rendszer, és hogy a hiba mennyi elõfizetõt érint.

Amennyiben a szolgáltatás ideiglenes szünetelésérõl van szó, akkor a T-Mobile kötbért fizethet a károsult ügyfeleknek. A cég üzletszabályzata szerint 4 óránál hosszabb leállás esetén jár a kötbér, amit az elmúlt 6 havi költés alapján számolnak ki. Az ügyfelek
a napi átlag nyolcszorosát kaphatják kártérítésként. Egyelõre nem tudni, hogy a hiba a szolgáltatás ideiglenes szünetelését jelenti-e,
hiszen idõnként lehet telefonálni.

A T-csoporton belül idén már volt egy hasonló probléma, amikor áprilisban Németországban állt le négy órára a teljes szolgáltatás szerverhiba miatt, és 39,1 millió elõfizetõ maradt vonal nélkül. A német T-Mobile késõbb ingyenes sms-küldési lehetõséggel próbálta nyugtatni a kedélyeket.


Elégtelen kommunikáció

A szolgáltató délig nem tudott semmilyen tájékoztatást adni, ugyanis az illetékesek 30-as mobilszámai nem voltak kapcsolhatók, így a webkettõn keresztül kommunikált a külvilággal: a társaság elõször Twitteren üzent.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!