2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Világbajnok lett a magyar csiliszószForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-20 14:22:52
Világbajnok lett a Spirit of Attila nevû magyar csiliszósz a Louisiana államában rendezett, a világ legerõsebb önteteit felsorakoztató versenyen. Diczkó László termelõ reméli, a gyõzelem az egész magyar kézmûves iparnak jót tesz majd.

The World Hot Sauce Awards nevû versenyen tizennégy országból 109 gyártó indult 284 termékkel, 49 kategóriában. AChili Hungaria manufaktúra Spirit of Attila terméke a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet – ezen a kategórián kívül csak kettõ volt, amelyben erõsebb termékek indultak. A hivatalos eredménylista itt olvasható.

„A kategória, amelyben mi indultunk, a legnépesebb volt, harminc körüli indulóval. A verseny történetében eddig mindig amerikaiak gyõztek. Idén három nem amerikai országból értek el helyezést, dekategóriát nyerni csak nekünk sikerült,így nagyon boldogok és büszkék vagyunk" - mondta el Diczkó László, a manufaktúra vezetõje. Hozzátette,a versenyen elsõként indultak magyar termelõként csípõs termékkel.

A Spirit of Attila a manufaktúra vezetõ terméke. Bár nem ez a legerõsebb, mégis ez a legkedveltebb mind a magyar, mind a külföldi vásárlók körében: „Számos rendezvényen vagyunk jelen országszerte, és rendszeresen tartunk kóstoltatást is. A Spirit of Attila az a termékünk, ami az amerikai, de általában a külföldi vevõinknek is a legjobban ízlett. Ezért gondoltuk, hogy a több mint harminc tagot számláló Magyar Virtus termékcsaládunkból ezt nevezzük a világversenyre”.

A gyõztes termék

Forrás: Chili Hungaria manufaktúra

A termelõ kiemelte, hogy Magyarországon is szép eredményeket értek már el csípõs szószaikkal, hiszen azövék az egyetlen magyar minõsített csilis termékcsalád.Hajdú-Bihar megyében egy minõségi termék díjat, valamint ugyanitt egy kitüntetett minõségi termék díjat is magukénak tudhatnak.

A Spirit of Attila kétféle paprikából készül: a szellem csilibõl és egy dorset naga nevû paprikából.Erejét tekintve mindkettõ volt már Guinness rekorder:„A legerõsebb, Ultra Hot csoportban európai termék nem is igen indulhat, mert az Európai Unióban kötött, hogy bizonyos élelmiszerekhez milyen adalékot lehet tenni. Ebben az esetben a kapszaicin kerül hozzáadásra, az unión belül azonban ezt csak természetes úton lehet bármilyen élelmiszerhez hozzáadni. Az unión kívül vonatott vagy szintetikus kapszaicint is lehet használni az ételekhez, így a legerõsebb kategóriában csak ezek a termékek indulhatnak” – tette hozzá Diczkó.


A termelõ elõször 2010-ben találkozott egy számára nagyon érdekes jamaikai paprikával, és azonnal érezte, hogy ezzel szeretne foglalkozni. A következõ évben bele is fogott a termesztésbe: „Több mint 4000 fajta paprika van a világon, a hibridek számát pedig meg sem lehet becsülni.Azonnal láttam benne az üzleti lehetõséget,a termesztés hobbi része pedig abban maradt meg, hogy minden évben próbálok nagyon különleges darabokat is termelni. Jelenleg nagyjából negyven féle paprikám van, de hat-nyolc különleges paradicsomfajtát is termesztek”.

Diczkó László termelõ

Forrás: Chili Hungaria manufaktúra

A termelõ az Origónak elmondta, hogy egy kicsi kertészetet tartanak fent, de összekötve a feldolgozással ez a vállalkozás biztosítja egy család megélhetését:„Ez a világbajnoki cím biztosan hatással lesz ránk, már Japánból is telefonáltak, hogy érdeklõdnek a termék iránt. De számunkra nem az ilyen díjak jelentik a fõ célt. A legfontosabb, hogy magas minõségû élelmiszert tudjunk elõállítani, tisztességes munkával tisztességesen tudjunk megélni, és fenn tudjuk tartani a vásárlók érdeklõdését”.

A manufaktúra termékeinek elõállításában nagy segítség Diczkó László mérnök felesége, aki az élelmiszerbiztonsági szempontokat felügyeli: „Nálunk teljesen nyitottan folyik a termelés, sõtkimondottan szeretjük, ha a vevõk eljönnek hozzánkés megnézik a körülményeket, az ültetvényt. Meglátásom szerint az élelmiszer bizalmi kérdés, a fogyasztói bizalom nagyon fontos, az értékesítésben késõbb ez elõnyére válik a manufaktúránknak”.

A világbajnoki cím egyik pozitív hozadéka, hogy aChili Hungaria részt vehet a 2016-os louisianai csípõs szószok kiállításán,a Hot Sauce Expon is. A termelõ hozzátette: „Ez a díj nem csak nekünk, de az egész magyar kézmûves iparnak nagyok sokat jelent".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!