2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
6,6 millió embert ölhet meg a légszennyezés éventeForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-19 15:48:28
Az ózonnal és finomszemcsés anyagokkal szennyezett levegõ évente nagyjából 6,6 millió ember korai halálát okozhatja a következõ 35 évben, amennyiben nem történik jelentõs elõrelépés a levegõminõség javítása érdekében - figyelmeztetnek a szakemberek.

A Nature címû folyóiratban közölt tanulmány szerint a kültéri légszennyezettség már most évente nagyjából 3,3 millió ember halálát okozza világszerte. Ezen halálesetek többsége Ázsiában történik, ahol a háztartási eredetû, így fûtésbõl és sütésbõl származó kibocsátás komoly hatással van az emberek egészségre.

 

A kültéri légszennyezettség egészségre és halálozási arányokra gyakorolt hatásának globális vizsgálata nem egyszerû feladat, részben azért, mert nem mindenhol ellenõrzik a levegõminõséget és mert a szennyezõ részecskék mérgezõ hatása a forrásuktól függ

Forrás: AFP/Str

Néhány országban vezetõ halálok

A szakértõk szerint megfelelõ intézkedések hiányában a jelenlegi mutatók duplájukra emelkedhetnek a következõ 35 évben. "Ez kimagasló számadat" - mondta a tanulmányt vezetõ Jos Lelieveld, a mainzi Max Planck Kémiai Intézet munkatársa. Mint hozzátette:néhány országban a vezetõ halálokok közé tartozik a levegõszennyezettség, sok másikban pedig jelentõs problémaként kezelik. A légszennyezettséggel összefüggõ halálozások leggyakoribb oka szívbetegség, agyi érkatasztrófa és krónikus obstruktív tüdõbetegség (COPD), de összefüggésbe hozták már a tüdõrákból és akut légúti fertõzésekbõl eredõ halálozással is.

Nem mindenhol ellenõrzik a levegõminõséget

A kültéri légszennyezettség egészségre és halálozási arányokra gyakorolt hatásának globális vizsgálata nem egyszerû feladat, részben azért, mert nem mindenhol ellenõrzik a levegõminõséget és mert a szennyezõ részecskék mérgezõ hatása a forrásuktól függ. Lelieveld és csapata ezért egy globális légkörösszetételi modellt, népességi adatokat és egészségügyi statisztikákat vetett össze, hogy megvizsgálják a kültéri légszennyezõ anyagok, elsõsorban a 2,5 mikronnál kisebb átmérõjû finom porszemcsék korai halálozáshoz való relatív hozzájárulását.

 

Indiában és Kínában például a fûtésbõl és sütésbõl származó kibocsátás számlájára írható a légszennyezettséggel összefüggõ halálozások jelentõs része, míg az Egyesült Államok nagy részén és néhány másik országban, a közlekedésbõl és áramfejlesztésbõl

Forrás: MTI/Balázs Attila

Nem mindegy, honnan származik a légszennyezettség

Az eredmények azt mutatják, hogy Indiában és Kínában például a fûtésbõl és sütésbõl származó kibocsátás számlájára írható a légszennyezettséggel összefüggõ halálozások jelentõs része, míg az Egyesült Államok nagy részén és néhány másik országban, a közlekedésbõl és áramfejlesztésbõl származó emisszió számít kritikusnak. Az Egyesült Államok keleti részén, Európában, Oroszországban és Kelet-Ázsiában a mezõgazdaságból származó kibocsátás a legfõbb forrása a 2,5 mikronnál kisebb átmérõjû finom porszemcséknek, amelyek az ember tüdejébe jutva betegséget és halált okozhatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!