2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Tények az étrend-kiegészítõkrõlForrás: szivderito.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-19 15:56:29
Az étrend – vagy ahogy a köznyelvben gyakran használják – táplálék-kiegészítõk egyre több helyet foglalnak el a drogériák, gyógyszertárak és bioboltok polcain, és persze mi is egyre gyakrabban emeljük le õket onnan. Laikusként azonban nem mindig könnyû eldönteni, hogy melyik termékben bízhatunk és melyik árt többet, mint amennyit használna. Utánajártunk, hogy mit érdemes fejben tartanunk, ha étrend-kiegészítõt készülünk a kosarunkba tenni.

Elég csak kinyitnunk a laptopunkat vagy elmenni a sarki gyógyszertár mellett és szinte biztos, hogy pillanatokon belül szembe talál minket egy csodagomba vagy egy szûztea-kapszula reklám. A felsorolt hatások általában ígéretesek, de hogy valóban elérjük-e vele a kitûzött célunkat, az nem mindig olyan magától értetõdõ. Elõször érdemes azt tisztáznunk, hogy:

Mik is azok az étrend-kiegészítõk?

Az étrend-kiegészítõ mint élelmiszerkategória alig több mint 20 éve létezik. Alatta olyan, hagyományos étrend kiegészítését szolgáló élelmiszert értünk, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási/élettani hatással rendelkezõ anyagokat.


Tápanyagként elsõsorban vitaminok és ásványi anyagok jelennek meg ezekben a szerekben. Megjelenésükben jócskán eltérnek a hagyományos élelmiszerektõl, ezek a leggyakoribb formák:

  • pezsgõtabletták
  • tabletták, kapszulák
  • szopogatós tabletták
  • rágótabletták
  • kanállal adagolható folyadékok
  • folyadékban oldható porok
  • csepegtetõs üvegbõl adagolható folyadékok

Mit tartalmazhatnak az étrend-kiegészítõk?

Az étrend-kiegeszítõk egyrészt aktív komponenseket, más néven hatóanyagokat tartalmaznak, ezek felelõsek a termékleírásban felsorolt jótékony hatásokért. A hatóanyagok mellett egyéb adalékanyagok is találhatók egy-egy ilyen szerben. Ezek elsõsorban a hatóanyagok homogén eloszlását, felszívódását, a termék szebb megjelenését, kellemesebb ízét és illatát segítik elõ - olvasható a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet oldalán.

Az aktív komponensek kezdetben vitaminok és ásványi anyagok voltak, késõbb megjelentek az omega-3 zsírsavak, a lecitin, a zsíranyagcserében résztvevõ L-karnitin, és persze a különféle gyógynövényi komponensek is. Ma már szinte számát sem tudjuk azoknak a hatóanyagoknak, amelyekkel a gyártók igyekeznek tovább gazdagítani a készítményeiket.

Egy európai uniós szabályozás szerint a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja/sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítõ betegségek megelõzésére, kezelésére alkalmas vagy ilyen tulajdonsága van. Csak azokról az összetevõkrõl állíthat kedvezõ hatást a forgalmazó, amelyek – pontosan meghatározva – szerepelnek az egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékében.

Mikor fogyasszunk étrend-kiegészítõket?

Ha alapból kiegyensúlyozott és vegyes étrendet követünk, akkor az biztosítja a szervezet élettani mûködéséhez szükséges tápanyagokat (fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostot), illetve a biológiailag aktív összetevõket is (antioxidánsok, L-karnitin, prebiotikumok, probiotikumok stb.).

Vannak azonban olyan helyzetek – például szigorú diéta, stresszes-rohanó életmód, betegség utáni lábadozás – amikor a megszorítások vagy a szervezet kimerült állapota miatt étrend-kiegészítõ fogyasztására lehet szükség.

8 tipp a hatékony és biztonságos használathoz

Egyszerre csak egyfélét: egyidejûleg ne szedjünk több, azonos hatóanyag-tartalmú készítményt. Ha mégis szükségét érezzük, figyeljünk oda az ajánlott mennyiségekre, nehogy túladagolásba torkolljon a jóhiszemû étrend-kiegészítõ szedés.

Jóból is megárt: ne fogyasszunk hosszútávon olyan étrend-kiegészítõket, amelyekben a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége lényegesen meghaladja az ajánlott napi bevitelt. A mindennapi étkezés során is beviszünk a szervezetünkbe annyi vitamint és ásványi anyagot, ami részben vagy egészben fedezi a szükségleteinket.

Legyünk gyanakvóak: kerüljük a kéz alatt, pult alól beszerzett csodaszereket, és azokat is, amelyek címkéjén hiányosan tüntették fel az adatokat.

Járjunk utánuk: ne vegyen ismeretlen eredetû és/vagy csodahatásúnak hirdetett étrend-kiegészítõket. Ha kíváncsisága mégis legyõzte bizalmatlanságát, akkor felhasználása elõtt kérje ki a témában jártas szakember véleményét.

Óvatosan a gyógyszerszedéssel: ha rendszeresen gyógyszert szedünk, akkor járjunk utána, hogy a gyógyszer és az étrend-kiegészítõ hatóanyagai között nincs-e kölcsönhatás.

Betegség esetén még jobban figyeljünk: az étrend-kiegészítõk egy része jelentõs élettani hatást fejthet ki a szervezetre, ezért ha Ön nem egészséges, szervi problémákkal küzd, akkor feltétlenül kérje ki egy szakember véleményét.

Attól, hogy természetes, nem biztos, hogy ártalmatlan: a természetbõl származó anyagok esetenként igen erõs hatásúak, akár mérgezõek is, így legyünk velük különösen körültekintõek.

Keressük a szakembert: amennyiben étrend-kiegészítõket szeretnénk használni, mindenképpen forduljunk dietetikushoz a személyre – tehát korra, nemre, étrendre, egészségi állapotra és esetleges gyógyszerszedésre – szabott alkalmazás érdekében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!