2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
A csípõs kaja lehet a hosszú élet egyik titkaForrás: divany.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-20 13:59:45

Egyre égetõbb kérdés manapság, hogy mi lehet a hosszú élet titka, ám az öregedés túl bonyolult folyamat ahhoz, hogy létezzen egyértelmû válasz erre. Az azonban nem újdonság, hogy egészséges étrenddel javítható az életminõségünk és fitten tartható a szervezetünk. A British Medical Journal címû szaklapban megjelent tanulmány szerint esélyes, hogy a csípõs, fûszeres ételek hozzájárulhatnak fiatalságunk megõrzéséhez.

Az új kutatásban mintegy félmillió felnõtt vett részt, akiknek táplálkozási és életmódbeli szokásait hét éven át figyelték meg. A kérdõívekben a résztvevõk többek között arról számoltak be, hogy milyen gyakran és mennyi fûszeres ételt fogyasztanak, illetve hogy pontosan mely ételízesítõket kedvelik. A szakértõk sok más tényezõrõl is adatot gyûjtöttek, így például az alanyok iskolázottságáról, alkoholfogyasztási és sportolási szokásairól, illetve arról, hogy milyen élelmiszereket fogyasztanak napi és heti gyakorisággal.


A csili vagy más?

Az eredmények azt mutatták, hogy akik hetente egy vagy két alkalommal fogyasztottak valamilyen fûszeres ételt, azoknál tíz százalékkal alacsonyabb volt a korai elhalálozás kockázata – beleértve az átlagos egészségi állapotú és a daganatos betegségben szenvedõ alanyokat is – azokhoz képest, akik heti egy alkalomnál ritkábban fogyasztottak ilyen fogásokat. Akiknek pedig az átlagos napi étrendje tartalmazott valamilyen pikáns összetevõt, 14%-kal kisebb volt az esélye a korai elhalálozásra, mint a fûszeres ételeket kerülõ résztvevõknek. Emellett – nem meglepõ módon - sokkal pozitívabb eredmények születtek az alkoholt mellõzõ alanyok esetében.


Mivel azonban a felmérés csak a kínai lakosságra korlátozódott és önbevallásos módszerrel dolgoztak, így nem lehet általános következtetéseket levonni. Ráadásul a kutatásból ugyan kiderült, hogy a csilipaprika a legnépszerûbb ízesítõ a résztvevõk körében, de más gyakran használt összetevõk és egyéb tényezõk (pl. a fõzési stílus) is befolyásolhatták az eredményeket. További vizsgálatok szükségesek tehát ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a csípõs ételek fogyasztása képes közvetlenül javítani az egészséget és csökkenteni a halandóságot, vagy az csupán más étrend- és életmódbeli tényezõk jelzõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!