2023. február 2. Csütörtök, Karolina, Aida.
 
A 45 évesek ijednek meg legjobban a nyugdíjtólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-21 20:30:15
Nyugdíjcélra 2 millió szerzõdést kötöttek a magyar ügyfelek, és több mint 2 ezer milliárd forint a megtakarításuk.

A nyugdíjbiztosítások mellett az életbiztosítások az önkéntes nyugdíjpénztárak valamint a nyugdíj elõtakarékossági(nyesz) számlák is beletartoznak a megtakarításokba, mondta Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosítás-, pénztár-, pénzügyi vállalkozások és közvetítõk felügyeleti igazgatója a Független Biztosítási Alkuszok  Magyarországi Szövetség konferenciáján.

A több mint 2 ezer milliárd forint megtakarítás közel kétharmada állampapír, így ez a szektor jelentõsen hozzájárul az államháztartás finanszírozásához - tette hozzá az igazgató.

45 évesen kapunk észbe

Nagy Koppány az MNB adatai közül kiemelte, a nyugdíjbiztosítások éves átlagdíja 215 ezer forint volt a múlt év végén. Az ügyfelek 18 biztosító 66 terméke közül választhatnak.A szerzõdéskötéskori átlagos életkor - szakzsargonban a belépési életkor - 45 év.Aki ekkortól 20 éven át havi 20 ezer forintot fizet be a pénztárba - a költségek levonásával, továbbá 1-2 százalékos éves hozammal kalkulálva - a nyugdíjba vonulásakor 6 millió forinttal rendelkezik. Ebbõl további 20 éven át, havi 30 ezer forint nyugdíj kiegészítéshez juthat.

Idõben el kell kezdeni az öngondoskodást, hogy nyugdíjasként az életszínvonal ne csökkenjen jelentõsen

Forrás: Thinkstock

Az elsõ fél évben a magyar biztosítók életbiztosítási díjbevétele 453 milliárd forintot tett ki, ez 2,1 százalékkal több az egy évvel korábbinak.Az életbiztosítások száma 97 ezer, a díjbevétel pedig 12 milliárd forint volt - ismertette az adatokat Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke. Ezzel kapcsolatban Nagy Koppány megjegyezte, hogy az adókedvezményes- illetve jóváírásos biztosítási termékeknél az utolsó negyedév az "erõs", így a második fél évben több lesz a nyugdíjbiztosítások díjbevétele is, mint az elsõben volt.

Egy jó kávé árával drágulhat a kötelezõ

A Mabisz elnöke kitért arra a sajtóban megjelent híresztelésre is, hogy a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítások (kgfb) díjai 20-30 százalékos növekedés elõtt állnak. Szerinte ez túlzás, mivel idén eddig a kgfb átlagdíjak 19,9 ezer forintról 21,9 ezer forintra emelkedtek, ami 10 százalékos növekedés.

Egy jó kávé árával drágulhat a kötelezõ ára

Fotó: Marton Szilvia - Origo


Az MNB felügyeleti igazgatója ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a személygépkocsik kötelezõ biztosításának az átlagdíja most 65 százaléka 2010-esnek, míg a teherjármûveknél ez az arány 90 százalék. Ugyanakkor az MNB által használt korrigált kárhányad - 80-90 százalék körüli, sõt egyes teherjármû kategóriákban meghaladja a 100 százalékot, a díjbevételhez viszonyítva.Így szükségszerû a díjemelés, amely ha elérné is a 30 százalékot, akkor sem lenne több egy jó kávé áránál havonta- vélte Nagy Koppány.

Pandurics Anett végül arra hívta fel a konferencián jelen lévõ több száz biztosítási alkusz figyelmét, hogy a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepének ügyfeleivel fogadtassák el a kgfb szerzõdésük közös megegyezéssel történõ felmondását. Így október elsejétõl biztonságban lehetnek az új biztosítójuknál. Mint ismert, az Astra mûködését a román felügyelet függesztette fel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!