2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Új kalkuláció: csökkennek a nyugdíjakForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-03 20:54:03
Jelentõsen csökkenek a nyugdíjak a következõ évtizedekben, ez derül ki a NN Biztosító új kalkulációiból. A mostani 132 ezer forintos átlagnyugdíj az utolsó fizetés 83 százaléka, 2050-re ez az összeg 104 ezer forintra csökkenhet.

Sztanó Imre, az NN Biztosító értékesítési és disztribúciós ügyvezetõ igazgatója szerint 2030-ra 120 ezer forint, 2040-re pedig 109 ezer forint lehet az öregségi nyugdíj átlagos összege.

A 2011-ben született gyerekek harmada már a 100 éves kort is megérheti

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság adatai szerint ma 2 millió 22 ezer nyugdíjas van Magyarországon, az átlagnyugdíj ma 132 ezer forint. A NN biztosító szerint, aki nem pótolja ki a nyugdíját, az a mai nyugdíjának 91 százalékát kapja csak meg 2030-ban.

Az idõsek aránya egyre nõ, az Európai Bizottság nemrég közzétett tanulmánya szerint a 2011-ben született gyerekek harmada akár a 100 éves kort is megérheti. Az NN Biztosító is arra hívja fel a figyelmet, hogy a demográfiai adatok szerint egyre tovább élünk, és egyre több évet töltünk el majd nyugdíjasként.

Idõben kell elkezdeni takarékoskodni

Statisztai adatok szerint ma négy munkaképes korú tart el egy nyugdíjast, 2060-ra már csak két munkaképes befizetéseibõl kell fedezni egy nyugdíjkifizetést. Ha valaki idõben elkezd takarékoskodni, akkor 30 évesen havi 9700 forint megtakarítással már akkora összegre ki tudja egészíteni a nyugdíját, mint amit egy mai nyugdíjas megkap az állami nyugdíjként.

Ha csak 40 évesen kezd takarékoskodni, akkor már havi 20 ezer forintot, de ha csak 50 évesen kezd el a nyugdíjára gondolni, akkor már havi 48 ezer forintot kellene félretennie egészen a nyugdíjas koráig.

Változnak az igények a korral

Mináry Borbála, a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árak osztályának vezetõje arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosárban élelmiszerre a jövedelem 25 százalékát költik az idõsek, míg az aktív korúaknál ez az arány 23 százalék.

Az átlagnyugdíj ma 132 ezer forint, az idõsek arányának növekedésével ez az összeg folyamatosan csökkenhet

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ruházkodásra az aktívak 4, míg a nyugdíjasok 2 százalékot költenek. Gyógyszerekre az aktívak fizetésük 1,8 százalékát, a nyugdíjasok pedig bevételük 5,8 százalékát költik.

A szendvicsgenerációnak lesz nehéz

A szendvicsgenerációnak lehet a következõ évtizedekben a legnehezebb dolga. Õk azok, akik jelenleg gyereket nevelnek, és a késõbbiekben az alacsony nyugdíjak miatt majd idõs szüleiket is kénytelenek lesznek anyagilag támogatni.

Nem lesz könnyû dolguk a következõ generációknak

Forrás: Origo

Az NN Biztosító adatai szerint a „nem lesz nyugdíjad kampányok” miatt az utóbbi idõben emelkedett azoknak a száma, akik nyugdíj célra tesznek félre, de a nyugdíjbiztosítások elterjedtsége még mindig csak 6 százalékot tesz ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!