2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megfejtették a rövid, de intenzív testedzés hatékonyságának okátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-05 20:13:22
Svéd kutatók megfejtették a rövid ideig tartó, magas intenzitású intervall edzés hatékonyságának egyik okát.

A stockholmi Karolinska Intézet szakemberei szerint a rekreációs céllal sportolók esetében néhány percnyi magas intenzitású intervall tréning legalább ugyanolyan eredménnyel jár, mint a hosszan tartó, állóképességi edzés, azáltal, hogy megváltoztatja a kalcium kezelésének módját az izomsejtekben.

A háromperces, magas intenzitású testmozgás lebontja az izomsejtekben lévõ kalciumcsatornákat

Forrás: Thinkstock

Biciklizéssel tesztelték

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmány rekreációs céllal sportoló férfiak bevonásával készült, akik harminc másodpercnyi maximális erõkifejtéssel végzett biciklizést követõen négy perc szünetet tartottak és mindezt hatszor megismételték. "A tanulmányunk azt mutatja, hogy háromperces, magas intenzitású testmozgás lebontja az izomsejtekben lévõ kalciumcsatornákat" - magyarázta közleményében Hakan Westerblad, az intézmény munkatársa. Az intenzív testedzésúj mitokondriumok képzõdését eredményezi az izomsejtekben, ami növeli az izomállóképességet.

Izomszövetminták árulkodtak

Az edzés után vett izomszövetminták elemzése alapján a kutatók arra jutottak, hogy a magas intenzitású intervall tréning által kiváltott kalciumcsatorna-lebomlást a szabad gyökök számának emelkedés okozza, ezek ugyanis nagyon reaktívak és oxidálják a sejtfehérjéket. A kutatók azt is megállapították, hogyaz olyan antioxidánsok, mint az E- és a C-vitamin, akadályozzák a kalciumcsatornák lebomlását,ami viszont a testedzésre adott csökkent válaszreakciót eredményez.  Westerblad szerint az eredmények "magyarázatot adhatnak arra, hogy az antioxidánsok (oxidációgátlók) miért képesek gyengíteni az állóképességi edzésre adott izomválaszt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!