2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ne rettegjen a rizstõl, itt egy bombabiztos recept!Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-07 10:07:55
Csak kicsivel hosszabb idõt és néhány plusz mozdulatot kell megtenni egy olyan, tökéletes állagú rizsért, amirõl nem is tudtuk, hogy lehet ennyire intenzív is.

A rizsköret tapadós, szétfõtt, mócsingokban álló förmedvény lenne, aminek az égvilágon semmi íze nincs, vagy éppen csak a víz hagy nyomokat benne?

Illatos, ízes, nem tapad

Forrás: Ács Bori

Dehogy: a rizs lehet illatos, ízes, csodálatosan pergõs állagú köret, sõt, fõétel is, ha egy egészen kicsivel több idõt és figyelmet szánunk neki.

A csodálatos módszer

A rizsfõzés szuper technikáját Yotam Ottolenghi séftõl tanultuk, aki az izraeli konyha nagymestere, különösen zöldséges ételeirõl híres.

Ezzel a módszerrel az ízeket is jobban magába szívja a rizs

Forrás: Ács Bori

Valamivel több idõt vesz igénybe, mint az egyszerû, megszokott párolás vagy fõzés, de hihetetlen eredményhez vezet. Elsõ próbálkozás után csodálkozik rá az ember, milyen jó is a rizs saját íze, ha ki tudjuk hozni belõle.

Pergõs rizs lépésrõl lépésre

  1. Jó alapanyag kell hozzá, nem nagyon érdemes spórolni rajta, ha igazán jót akarunk. Jázmin vagy basmati a nyerõ.
  2. A rizst kétszeres mennyiségû hideg vízbe áztatom egy órára.
  3. Egy nagy lábosban kb. ötszörös mennyiségû (100 gramm rizshez kb. 5 dl) vizet forralok, megsózom.
  4. Beleszórom a rizst és nagy lángon zubogtatva 5 percig forralom.
  5. Leszûröm, félreteszem, hagyom lecsöpögni.
  6. A lábosban vajat olvasztok és hozzáadom a fûszereket vagy más ízesítõket, amiket éppen használni akarok.(A képen látható citromos rizshez a citrom lereszelt héját és levét kevertük el egy kanál olvasztott vajban.)
  7. Belekeverem a rizst, lefedem, nagyon kevés folyadékot öntök alá és a legalacsonyabb lángon hagyom párolódni, egészen addig, míg meg nem puhul.
  8. Ha kész, félreteszem, és egy tiszta konyharuhával letakarom. 10 perc pihenés után már tálalható is.

További kedvenc fûszereink, alapanyagaink, amit szeretünk rizshez adni:

  • aszalt gyümölcsök, mazsola, datolya vagy aszalt sárgabarack – a rizs is édeskés lesz tõlük
  • fûszerek: fahéj, római kömény, kurkuma
  • bármilyen friss zöldfûszer
  • olajos magvak, pl. szeletelt mandula, pisztácia, kesudió

Egészen különleges íze lesz a rizsnek

Forrás: Ács Bori
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!