2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A kávézás véd a korai haláltólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-17 19:57:48
A kávéimádók ünnepelhetnek: amerikai orvosok megállapították, hogy napi három-öt csésze kávé csökkenti a korai halálozás kockázatát. A koffeinmentes is megteszi, mert más vegyületek felelõsek a védõhatásért.

A Harvard Egyetemhez tartozó T. H. Chan School of Public Health (Boston, Egyesült Államok) kutatóorvosai három nagy egészségügyi felmérés adatainak áttekintése során fordított összefüggésre bukkantak a kávéfogyasztás és bizonyos betegségekbõl eredõ korai halálozás között: a napi három-öt csésze teát fogyasztók kisebb valószínûséggel esnek idejekorán áldozatul ezeknek a kóroknak, mint a kávét nem vagy csak kisebb mennyiségben fogyasztók.

A szóban forgó halálozási kockázatok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, egyes idegrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú diabétesz, sõt:a kávérajongók a jelek szerint az öngyilkosságra is kevésbé hajlamosak.

„A kávéban található bioaktív anyagok növelik a szövetek inzulinra adott válaszát, és csökkentik a szisztémás gyulladást” – magyarázza az eredményeket Ming Ding, a Circulation címû folyóirat online kiadásában november 16-án megjelenõ közlemény szerzõje. Az inzulinnal szembeni válaszképtelenség vagy inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség vezetõ tünete.

Az inzulin feladata, hogy serkentse a szövetek vércukorfelvételét, ezért ha a test nem reagál kellõképpen az inzulinra, a cukor a vérben marad, és hibás pályára állítja az anyagcserét. A szisztémás, vagyis a szervezet egészére kiterjedõ gyulladásos állapot pedig a keringési betegségek egyik fõ kockázati tényezõje.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

Átfogó vizsgálat

A kutatók három nagyszabású, jelenleg is zajló egészségügyi felmérés résztvevõinek válaszait elemezték. A nõkre vonatkozó adataikat a Nurses Health Studyból kölcsönözték, amelynek elsõ szakasza 74 890, második szakasza 93 054 nõvér adatait dolgozza fel.

A 40 557 férfi egészségügyi dolgozóra vonatkozó adataik a Health Professionals Follow-up Studyból származtak. A résztvevõk kávéfogyasztását mintegy harminc éven át négyévente kitöltött kérdõívek alapján mérték fel. A vizsgálati idõszak alatt 19 524 nõ és 12 432 férfi hunyt el a legkülönbözõbb betegségekben.

Forrás: Origo

Az öngyilkosságtól is véd

A mérsékelt kávéfogyasztás valamennyi vizsgált csoportban a szív- és érrendszeri betegségekbõl, a diabéteszbõl, a Parkinson-kórhoz hasonló idegrendszeri betegségekbõl és az öngyilkosságból eredõ korai halálozás csökkent kockázatával mutatott összefüggést. A daganatos betegségekbõl eredõ halálozást a kávéfogyasztás nem módosította. Az adatelemzés során minden szóba jöhetõ félrevezetõ tényezõt – így a dohányzási szokásokból, a testsúlyból, a testmozgásból, az alkoholfogyasztásból és egyéb étkezési szokásokból eredõ különbségeket – kiküszöböltek.

A tényezõk e szétválasztása igen fontos ahhoz, hogy az összefüggések valódiságát igazolják,ugyanis a sokat kávézók például átlagban többet is cigarettáznak, és több alkoholt is fogyasztanak. Ám a kávézás kedvezõ hatása a sohasem dohányzók körében is megmutatkozott, sõt, a körükben még kifejezettebb volt az összefüggés.

Forrás: AFP

A Harvard Egyetem táplálkozástudományi karának professzora és a kutatás irányítója, Frank Hu úgy nyilatkozott, hogy „a rendszeres kávéfogyasztást nyugodtan tekinthetjük az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részének”. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy bizonyos csoportoknak, ígya terhes nõknek és a kiskorúaknak különösen vigyázniuk kella kávéból és más italokból származó magas koffeinbevitellel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!