2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Búcsúzzunk el a kávétól és a narancstólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-03 16:41:58
Címkék: Bihari hírek, WWF
A fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az idõjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek elérhetõségének és árának megváltozásában is – állítja a Természetvédelmi Világalap legfrisebb jelentése.

A Vihar elõtti csend címen kiadott munka négy, világszerte fogyasztott mezõgazdasági termék - kávé, narancs, mogyoró és banán - példáján keresztül mutatja be a klímaváltozás drasztikus hatásait.

A klímaváltozás fenyegetõ

Forrás: Shutterstock / Tatiana Grozetskaya

Thilo Pommerening, a WWF Németország éghajlatváltozási szakértõje elmondta: „A klimatikus körülmények változása, valamint az olyan extrém idõjárási jelenségek, mint az aszályok vagy épp az árvizek már jelenleg is számos mezõgazdasági termény hozamának csökkenéséért felelõsek. Arra számíthatunk, hogy a jövõben további terméskiesést tapasztalhatunk a változások következtében. Az éghajlatváltozás negatív hatásai ugyanis a jövõben tovább fognak erõsödni, a globális felmelegedés és az ehhez történõ alkalmazkodás mértékétõl függõen.A jelenlegi brazil és kaliforniai aszályok ízelítõt adnak abból, hogy mi vár ránk."

Baj van, baj!

A jelentés kiemeli, hogy a globális felmelegedést elsõdlegesen okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus korlátozása nélkül oda juthatunk, hogya ma még leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a közeljövõben.

„A terméscsökkenéssel érintett országoknak segítséget kellene kapniuk az éghajlatváltozáshoz történõ alkalmazkodáshoz. Míg az éghajlatváltozás hatásai az élelmiszerekre - azaz a magasabb árak vagy minõségcsökkenés, az iparosodott országokban még elviselhetõek, a fejlõdõ országokban élõ gazdálkodók és mezõgazdasági munkások számára drámaiak lehetnek" - fejtette ki Pommerening.

Mi lesz velünk kávé nélkül?

Csend lesz a kávépörkölõben?

Forrás: Zirig Árpád

A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az évszázad közepére azonban a jelenlegi termõterületeinek fele termelésre alkalmatlanná válhat.Az elmúlt évtized során a növekvõ vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban,sõt, Vietnám egyike azon országoknak, amelyet a világon a leginkább sújt az éghajlatváltozás.

Szeretjük, igaz?

Forrás: Thinkstock

A világon legnagyobb mértékben termesztett gyümölcs, a banán termelése is erõteljesen érintett. A melegebb idõ, a viharok és áradások kedveznek a veszélyes baktériumok és gombák elterjedésének, e növénybetegségek kiirtása pedig rendkívül költséges. Külön kihívást jelent, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, így egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti. A világ harmadik legnagyobb exportõreként nyilvántartott Kolumbiában az éghajlatváltozás következtében a banántermelésre alkalmas területek mintegy 60 százaléka eltûnhet 2060-ra.

És a reggeli narancslé?

A narancs számára a legnagyobb veszélyt az aszály jelenti.A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, és az ország narancstermelésének 80 százalékát egyetlen állam, Sao Paulo adja. A sikeres gazdálkodáshoz jelenleg is egyre gyakrabban intenzív öntözés szükséges, ami az 1960-as és 1970-es években még egyáltalán nem volt elterjedt.

Nehéz lenne nélküle

Forrás: Thinkstock

Az ültetvények területe is délre tolódott az államon belül, szintén az éghajlatváltozás következtében. A kaliforniai és floridai ültetvények is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy pedig a tengerszint-emelkedés miatt.

Csoki mogyoró nélkül?

A mogyoró világpiacát Törökország uralja, a globális piac 70 százalékát meghaladó részesedésével. 2014-ben egy hatalmas terméskiesés a világpiaci ár megduplázódásához és az európai csokoládé-gyártók beszerzési stratégiájának megváltozásához vezetett. A török környezetvédelmi minisztérium szerint országos szintû eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.

Nem csak finom, egészséges is
Forrás: Thinkstock


„Mindeddig a tudomány az egyes kiemelt mezõgazdasági termékekre összpontosított. Az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásai azonban még nincsenek áttekintõ módon felmérve, pedig ezzel sürgõsen foglalkoznunk kell." mondja Pommerening.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!