A fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az idõjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek elérhetõségének és árának megváltozásában is – állítja a Természetvédelmi Világalap legfrisebb jelentése.
A Vihar elõtti csend címen kiadott munka négy, világszerte fogyasztott mezõgazdasági termék - kávé, narancs, mogyoró és banán - példáján keresztül mutatja be a klímaváltozás drasztikus hatásait.
A klímaváltozás fenyegetõ
Forrás: Shutterstock / Tatiana Grozetskaya
Thilo Pommerening, a WWF Németország éghajlatváltozási szakértõje elmondta: „A klimatikus körülmények változása, valamint az olyan extrém idõjárási jelenségek, mint az aszályok vagy épp az árvizek már jelenleg is számos mezõgazdasági termény hozamának csökkenéséért felelõsek. Arra számíthatunk, hogy a jövõben további terméskiesést tapasztalhatunk a változások következtében. Az éghajlatváltozás negatív hatásai ugyanis a jövõben tovább fognak erõsödni, a globális felmelegedés és az ehhez történõ alkalmazkodás mértékétõl függõen.A jelenlegi brazil és kaliforniai aszályok ízelítõt adnak abból, hogy mi vár ránk."
Baj van, baj!
A jelentés kiemeli, hogy a globális felmelegedést elsõdlegesen okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus korlátozása nélkül oda juthatunk, hogya ma még leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a közeljövõben.
„A terméscsökkenéssel érintett országoknak segítséget kellene kapniuk az éghajlatváltozáshoz történõ alkalmazkodáshoz. Míg az éghajlatváltozás hatásai az élelmiszerekre - azaz a magasabb árak vagy minõségcsökkenés, az iparosodott országokban még elviselhetõek, a fejlõdõ országokban élõ gazdálkodók és mezõgazdasági munkások számára drámaiak lehetnek" - fejtette ki Pommerening.
Mi lesz velünk kávé nélkül?
Csend lesz a kávépörkölõben?
Forrás: Zirig Árpád
A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az évszázad közepére azonban a jelenlegi termõterületeinek fele termelésre alkalmatlanná válhat.Az elmúlt évtized során a növekvõ vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban,sõt, Vietnám egyike azon országoknak, amelyet a világon a leginkább sújt az éghajlatváltozás.
Szeretjük, igaz?
Forrás: Thinkstock
A világon legnagyobb mértékben termesztett gyümölcs, a banán termelése is erõteljesen érintett. A melegebb idõ, a viharok és áradások kedveznek a veszélyes baktériumok és gombák elterjedésének, e növénybetegségek kiirtása pedig rendkívül költséges. Külön kihívást jelent, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, így egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti. A világ harmadik legnagyobb exportõreként nyilvántartott Kolumbiában az éghajlatváltozás következtében a banántermelésre alkalmas területek mintegy 60 százaléka eltûnhet 2060-ra.
És a reggeli narancslé?
A narancs számára a legnagyobb veszélyt az aszály jelenti.A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, és az ország narancstermelésének 80 százalékát egyetlen állam, Sao Paulo adja. A sikeres gazdálkodáshoz jelenleg is egyre gyakrabban intenzív öntözés szükséges, ami az 1960-as és 1970-es években még egyáltalán nem volt elterjedt.
Nehéz lenne nélküle
Forrás: Thinkstock
Az ültetvények területe is délre tolódott az államon belül, szintén az éghajlatváltozás következtében. A kaliforniai és floridai ültetvények is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy pedig a tengerszint-emelkedés miatt.
Csoki mogyoró nélkül?
A mogyoró világpiacát Törökország uralja, a globális piac 70 százalékát meghaladó részesedésével. 2014-ben egy hatalmas terméskiesés a világpiaci ár megduplázódásához és az európai csokoládé-gyártók beszerzési stratégiájának megváltozásához vezetett. A török környezetvédelmi minisztérium szerint országos szintû eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.
Nem csak finom, egészséges is
Forrás: Thinkstock
„Mindeddig a tudomány az egyes kiemelt mezõgazdasági termékekre összpontosított. Az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásai azonban még nincsenek áttekintõ módon felmérve, pedig ezzel sürgõsen foglalkoznunk kell." mondja Pommerening.