2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Szerencse vagy tudatos munka?!Forrás: sporoldmeg.reblog.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-09 17:45:10
Címkék: Bihari hírek
 
Igen tudom.. Arról volt szó, hogy következõre arról fogok írni, hogy miként csalják ki a boltok a zsebetekbõl a pénzt. Valójában így is terveztem egészen a tegnapi napig. Aztán a tegnapi napon olyan történt, ami teljesen eltérített engem az eredeti témától...

Üdvözöllek a nevem Hanzl (Husky) Bence és ez itt a Spórold meg! Blog.

Na csapjunk is a közepébe.. Szóval mirõl lesz ma szó?! Merülhet fel benned jogosan a kérdés a cím láttán. Mégis mi köze van a szerencsének a pénzügyekhez?

Véleményem szerint szinte semmi!

Mégis a legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy pusztán a szerencsébõl gazdagodtak meg mások. Na jó! Erre is van példa, de nem az összes tehetõs ember a lottóból gazdagodott meg!

Szóval kérlek legalább Te ne élj ebben a tévhitben. Hagyd, hogy mások sírjanak, panaszkodjanak errõl, miközben az élet és a lehetõségek elmennek mellettük.

Akkor mi a legtöbb önerõbõl meggazdagodott ember titka?

Vajon mi a nagy titok? Szerinted?

Számtalan elõadás meghallgattam már a témában és számos sikeres vállalkozóval beszéltem már. Van néhány olyan elem, tulajdonság és cselekvés, amely a legtöbbûknél mind-mind megjelent.

Ezeket fogom sorra venni most ebben az írásban. Pontosabban tehát azt, hogy miért is nem a szerencse teszi ezeket az embereket gazdaggá és azzá, akik ma!

Jöjjenek hát ezek a tényezõk:

  1. Tervezés/Célkitûzés
  2. Megvalósítás
  3. Önképzés
  4. Alkalmazkodás
  5. Munkamegosztás/Hatékonyság növelés

Tervezés/Célkitûzés

"A terv nem azért kell, hogy pontosan megvalósuljon, hanem azért, hogy legyen. A tervek valamennyire önmegvalósító jóslatként viselkednek akkor is, ha a fejlesztés során már sohasem nézünk beléjük." Mérõ László

A tervezés, a célkitûzés alapvetõ tényezõ ahhoz, hogy az életed ne csak céltalan bolyongás legyen. Tervek nélkül csak reagálsz a környezet hatásaira. Nem hibáztatok senkit, eleinte én is így éltem. Számomra is új és hihetetlen volt, amikor valaki közölte, hogy õ elõre megtervezi az egész hetét.

Akkoriban én is csak reagáltam a környezetem folyamatos változásaira, persze nem túl sok sikerrel. A munkában a legkevésbé sem voltam hatékony, számtalanszor negatív kritikákkal találtam szembe magam.

Hiába olvastam a témáról, egyszerûen nem hittem ebben az egészben. Aztán egyik nap megfigyeltem, hogy a munkahelyen az egyik vezetõ minden reggel az elõzõ mûszak végén megírt tervei alapján kezd dolgozni.

Szerintem nem kell ragoznom, hogy messze õ volt a leghatékonyabb az összes vezetõ közül. Ekkoriban szégyen-nem szégyen árutöltõként funkcionáltam a munkahelyemen. Valahol el kell kezdeni a dolgokat.

Neki álltam tehát megtervezni a munkámat. Nagyon hülyén hangozhat, hogy az árutöltést terveztem meg, de így volt. Meghatároztam, hogy mire mennyi idõt szánok. Hogy nem kapkodok bele 1-1 feladatba, hanem csak egy-egy részfeladatra koncentrálok addig, míg az el nem készült.

A hatás drámai volt. A többiekhez képest 2 órával elõbb végeztem az adott napi munkámmal. Így amikor a vezetõk megérkeztek azt látták, hogy én bizony már kész vagyok. Talán ez inspirálta õket arra, hogy feljebb helyezzenek.

Essen pár szó a célokról is. Alapvetõen minden embernek vannak céljai, csak a legtöbben nem hisznek benne igazán. Így rögtön felhagynak azzal, hogy ezeket a célokat valóra is váltsák.

Õszintén hányan fogadják meg minden január 1.-én, hogy leteszik a cigarettát, és hányan teszik le ténylegesen? A legtöbben megtorpannak a lehetõség kapujában és elkönyvelik, hogy õk bizony nem képesek rá!

Az egész bejegyzés apropóját az a tegnapi feladat adta, amelyet az esti képzéses iskolában adott nekünk a tanár. A feladat mindössze annyi volt, hogy tervezd meg egy napodat. Csak egy Excel táblázatot kellett létrehozni. A többiek tanácstalanul néztek, hogy mégis hogyan álljanak neki?!

A célokat 3 távra szokták a legtöbben megtervezni:

  • Heti célok
  • Havi célok
  • Éves célok

Késõbb részletesen írok majd még a célokról, most ilyen mélységig mennék csak bele.

Megvalósítás

A harcos cselekszik (...). A bolond pedig csak reagál a cselekvésre. - Dan Millman

Engedd meg, hogy bemutassam a cselekvés fontosságát egy inspiráló ember példáján keresztül:

"Bárhonnan bárhova el lehet jutni, ha az ember hajlandó megfizetni az árát." Mondta Szabó Péter motivációs elõadó, aki hatalmas utat járt be.

A cselekvés tette igazán sikeressé Szabó Pétert - Ismerd meg õt: http://sikerterkep.hu/

Sikerét leginkább szerintem annak köszönheti, hogy mert kezdeményezni. Kiállt az elképzelései mellett és tette napról-napra azt, amit jónak látott.

A szemét folyamatosan a végsõ célon tartotta, és ennek megfelelõen tûzte ki a kisebb részcélokat. Miután a részcélok teljesültek újabb kisebb célokat tûzött ki maga elé.

Eleinte talán kissé csodabogárnak nézték. Az emberek a Péterhez hasonló embereket általában kinevetik, aztán amikor bejön amit tesznek irigykedni kezdenek rájuk. Mára Péter sikeres elõadó és van egy hozzá hasonló emberekbõl álló követõtábora is.

Péter többször is kiemelte, hogy azon felül, hogy tervszerûvé tette az életét nem félt cselekedni. Nem adta fel az álmait akkor sem, amikor igazán rossz körülmények között kellett élnie azok miatt.Tudta, hogy ha el akarja érni a sikereit, akkor cselekednie kell; Meg kell fizetnie az árát!

Önképzés

A legtöbben megragadnak egy szinten és nem fejlesztik magukat! Kép: theguardian

Bár annyira ki tudnám hangsúlyozni ennek a tevékenységnek a fontosságát, mint amekkora jelentõséggel valójában bír.

Sajnos napjainkban a legtöbb ember elér egy szintet akkor, amikor végez az iskolában és utána, már csak lefele vezet a szellemi útja. Az internet elterjedésével szinte korlátlan információ áll rendelkezésünkre, a legtöbben mégis bezárkóznak.

Az elsõ bejegyzést megosztottam egy motivációs csoportban és a legtöbb ember építõ jellegûnek találta annak ellenére, hogy milyen hangvételben íródott. Õk tisztában vannak a hiányosságaikkal és hajlandóak tanulni. Sõt a legtöbben még hozzá is tettek a témához.

Ha szeretnél elmozdulni a jelenlegi szellemi szintedrõl, akkor kérlek, tegyél hozzá egy cselekvést a napi listádhoz: Állj neki olvasni, tanulni! Ne érdekeljen, hogy a környezeted, hogy reagál erre!

Engedd meg, hogy elmeséljek neked egy tanulságos történetet: Sajnos a munkahelyemen furán néznek arra, aki képzi magát. Önteltnek, beképzeltnek tartják. Úgy vélik, hogy csak ettõl a tevékenységtõl az illetõ már többnek tartja magát. Legalábbis páran ténylegesen így viselkednek. Történt, hogy vittem magammal egy fantasztikus könyvet. Stephen R. Covey: A kiemelkedõen sikeres emberek 7 szokása címû könyvrõl van szó. A kollégám szemügyre vette, majd szellemesen megjegyezte, hogy mégis mit ért el ez az ember, hogy õt olvasom. Csak ír a nagy bölcsességeirõl, közben pedig biztos semmi foganatja nincs annak, amit mond.

Közöltem a tényt a kollégámmal, hogy sajnos 2012-ben elhunyt ez a fantasztikus ember. Mire csak ennyi mondott: Látod a halált senki sem kerülheti el. Mit ért el az életben mégis?! Erre csak ennyit tudtam válaszolni: Több pénze és nagyobb preztizse volt, mint amennyi neked valaha is lesz.

Mibõl fakadt azt, hogy Õ így vélekedett errõl a könyvrõl? Nos az, hogy mióta kijött az iskolából valószínûleg többet sosem tartott könyvet a kezében. Sosem képezte magát. Semmi önálló gondolattal nem áll elõ. Nincs ami inspirálja. Sajnos az ilyen emberek belül tele vannak rossz gondolatokkal.

Ahhoz, hogy az életed különbözõ területein elõre lépj elengedhetetlen a mindennapos komoly munka és tanulás. Pont ezért kérlek, ha nem hatnak rád ezek a szavak kérlek zárd be ezt az oldalt. Akkor nem jársz jó helyen!

Alkalmazkodás

Alkalmazkodni és túlélni - Ez a siker titka!

Charles Darwin legendássá vált idézete a mai világban még inkább aktuálissá vált. Csak az válhat igazán sikeressé, aki könnyen kezeli a váratlan helyzeteket. Napoleon több száz csatárt nyert meg azért, mert elõre megtervezte azok kimenetelét. Aztán megfelelõen reagált a változásokra.

A megfelelõ alkalmazkodó képességekkel rendelkezõ emberek nem a miért?-re, hanem a hogyan?-ra kíváncsiak! A történelem során mindig azok emelkedtek ki igazán, akik képesek voltak lépést tartani az adott kor változásaival.

Milliók váltak szegénnyé pillanatok alatt, míg meggazdagodni csak azok tudtak, akik igazán jól reagáltak a változásokra. Egy megfelelõ egyéni gondolkodással rendelkezõ, változásokat jól felmérõ ember véleményem szerint mind egyes csapatban nélkülözhetetlen kell, hogy legyen!

Mi vár az emberre, ha nem tud alkalmazkodni? Kiég, elszürkül, érdektelenné válik. Sikertelenségéért csakis a környezetét lesz képes hibáztatni, miközben az már rég elszáguldott mellette. Õ pedig csak pislog, hogy hova is tûnt az a fajta elõny, amellyel eddig rendelkezett.

Nos a legnagyobb elõny is képes 0-ra váltani, ha az nincs folyamatosan szinten tartva. A folyamatos szint fenntartásához pedig elengedhetetlen az alkalmazkodás. Új kolléga jön a céghez? Vagy alkalmazkodik, vagy viszlát. Új partnerrel kezdesz bizniszelni? Minden az alkalmazkodásról szól.

Ha nem alkalmazkodsz, ne várd el, hogy mások alkalmazkodjanak hozzád!

Munkamegosztás/Hatékonyság növelés

Tudod min bukik e legtöbb ember? Hogy túlértékeli a képességeit. Amikor kijöttem az iskolapadból azt hittem, hogy én vagyok legalább az új Wolf Gábor. Majd én megreformálom a hazai marketinget.

Tele voltam tévhittel és hatalmas volt az egom. Aztán a folyamatos sikertelen állásinterjúk és az egyre fogyó baráti kör után beláttam, hogy a gond nálam kell, hogy legyen. Rájöttem, hogy folyamatosan a saját dolgaimmal terhelem az embereket, miközben én még csak meg sem hallgatom õket.

Aztán elkerültem a mostani munkahelyemre, ahol kiemelten fontos szerepe van annak, hogy az ember mennyire dolgozik csapat szinten. A multiknál már régóta fontos elem a személyes és a csapatszintû hatékonyság növelése is.

Az emberek a munkakörökön belül tovább specializálódnak. Én például rendre kapok marketinges teendõket, hiszen tudják, hogy ebben érzem otthon magam. Néha-néha kibillentenek minket ebbõl a megszokott szakosodásból, így elkerüljük a kiégést és az érdektelenséget.

Véleményem szerint a legsikeresebb emberek egyben a legjobb emberismerõk is (vagy alkalmazzák az egyik legjobb emberismerõt). Hiszen nagyszerû érzékkel nyúlnak a motiválható emberekhez és azoknak a tulajdonságait megfelelõen ki is aknázzák.

Kulcsár Tibor a Kulcs-Soft vezetõje mondta egy elõadás során, hogy mit kérsz - mit adsz lapokat oszt ki a jelentkezõknek. Akik így megfelelõ szintre emelik az elvárásaikat és azt, amit nyújtani tudnak. Ha egyensúlyban van a kettõ, akkor mindkét fél elégedett lesz a végén. Ez aztán a szûrõ ugye? Itt nem repkednek az irreális fizetések úgy gondolom!

Fontos megjegyeznem, hogy a "csinálj úgy" esetén mindig maradj két lábbal a földön. Az embernek sosem szabad elfelejtenie, hogy honnan indul és hova tart. Attól hogy bekerülsz egy vágyott közegbemég ne add fel önmagad. Sose szállj el magadtól! Magasról magasat lehet esni!

Csapatban az ember mindig hatékonyabban tud dolgozni hosszú távon. Ez tény. Az ember az élete során az informális (választható) közegét úgy választja és alakítja, ahogy csak akarja. Ha sikeres és értékes emberré szeretnél válni vedd magad körül ilyen emberekkel Te is!

A következõ írásban még mindig nem a marketingrõl fogok írni, hanem a hozzászólásokban felvetett ötlet nyomán megkérdezek egy pénzügyi szakembert. Az interjút teljes egészében írásos formában közlöm majd itt a spórold+  blogon!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!