2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Összeragadt a szánk a cukortólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-10 20:27:52
Legalább valami egészségeset egyen napközben a gyerek – gondolja sok szülõ, amikor a tízórais csomagba egy-egy müzliszeletet is bedob. Azt már rég tudjuk, hogy a reklámokban eltúlozzák egészséges mivoltukat, és bölcsen hallgatnak a sok cukorról, ami összetartja õket. Mostani tesztünkben viszont az is kiderült, melyik a legfinomabb!

A müzli eredetileg az alpesi pásztorok eledele volt. Ezt korszerûsítette egy svájci orvos, természetgyógyász és táplálkozási reformer, Maximilian Bircher-Benner, mondván, a gabonából, gyümölcsökbõl és magokból álló, rostban gazdag étel jót tesz az emésztésnek.

Óriási a választék a boltokban

Forrás: Zirig Árpád

Hegyekbõl a kórházba, onnan a boltba

Elõbb kizárólag a kórházi étrendben jelent meg, de hamar átkerült a háztartásokba – igazi sikert azonban az amerikai epigonok segítségével aratott. Az õsreceptben az alkotóelemek aránya pont fordított volt, mint manapság: gyümölcsbõl volt benne a legtöbb, zabból a legkevesebb.A cukor aránya is lényegesen alacsonyabb volt – a modern élelmiszeripar belépésével a mai müzli már csak nyomokban emlékeztet svájci õsére.

Az, hogy rudacskákká préselik, a praktikumnak köszönhetõ, hiszen nem kell kevergetni, csak feltépni a csomagolást – nem véletlen, hogy ennyire népszerûek a müzliszeletek. Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikus azonban felhívta a figyelmet arra, hogy mielõtt ilyet adnánk a gyereknek, pár percre azért álljunk meg a bolt polcai elõtt.

Rózsaszín kaviár lepréselve? Sajnos nem

Forrás: Zirig Árpád

Összezavarásra képes mennyiség

Ne dobjuk be az elsõt, vagy a reklámokból legismertebbet a kosárba, inkább olvassuk el az összetevõket:Legyen benne aszalt gyümölcs, de az is elõny, ha teljes kiõrlésû gabonából készül. A müzliszeletek közül nagyon sok a túl édes, túl cukros. Figyeljünk arra is, hogy olyan mesterséges édesítõszerek, mint az aszpartám vagy a szaharin ne legyenek benne. Elérhetõek már vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítottak is, sõt találni olyat is, amiben olajos magvak vannak – ezek a jobbak. A kamu joghurtos rétegeknek ne dõljünk be, inkább adjunk a gyereknek egy kis igazi joghurtot, hogy abba mártogassa.

Mehetne bele több gyümölcs

Forrás: Zirig Árpád

A sok cukorral óvatosan

Vessenek egy pillantást az összetevõk listájára, olyat vegyenek, ahol elöl a gabona és a gyümölcs szerepel, nem a cukor és a többi összetevõ. Érdemes ellenõrizni a tápanyagtáblázatot is, hogy tudjuk, mennyi kalóriát viszünk be egy adaggal – így több terméket is össze tudunk a boltban hasonlítani.

Mivel rengeteg ízesített verzió kapható, tesztünkhöz megpróbáltunk nagyjából egyezõeket venni. Színre szín, gondoltuk, ígya gyümölcsös, azaz a málnás, epres és áfonyás feliratokat kerestük. Amibõl nem volt ilyen, azt vettük, amit találtunk.

Valósághûen rózsaszín? Nem

Forrás: Zirig Árpád

Mind ehetõ, de vannak túl cukrosak

Ehetetlenül rosszat nem leltünk, túl édeset annál többet.A gyõztes a többség számára ismeretlen Muesli & Fruits lett, ami igazából semmi extra, de éppen ettõl jó, mert nem akar több lenni saját magánál. A második hely a klasszikus Cerbonáé, míg a bronzot a Ma Baker Giant zabos téglája nyerte el. Ugye önök is az utolsóra kíváncsiak? Szerkesztõségi kóstolásunkon a Knusperone végzett leghátul – egy rajongója, dicsérõje sem akadt szegénynek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!