2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Késnek-e a futárok a nagy karácsonyi rohamban?Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-22 09:18:11
A december 22-én feladott csomag is a fa alatt lehet - nyugtatta meg lapunkat az egyik futárszolgálat. A Black Friday idején számoltak be késésekrõl olvasóink, de azok is csak egyedi esetek voltak. A futárokkal kevesebb, boltokkal azonban több gond is lehet, érdemes a rendelés elõtt telefonon is érdeklõdni a raktárkészletrõl.

A tavalyi karácsonyi szezonban 36 százalékkal több pénzt költöttünk online, mint 2013-ban. A növekedés töretlennek látszik, így egyre nagyobb a nyomás a futárszolgálatokon is, hogy idõben teljesítsék a megrendeléseket. Az ünnepek elõtt elsõként a Black Friday után lehetett kiemelkedõ forgalom. (Hagyományosan a hálaadás utáni elsõ pénteken indul az Egyesült Államokban a karácsonyi bevásárlási szezon, ekkor komoly kedvezményekkel lehet vásárolni. Ez a hagyomány egyre erõteljesebben átszivárog Európába, így Magyarországra is. Az idén a fekete péntek november 27-ére esett.)

Kiskereskedelmi forgalom (kék, bal tengely, és az online vásárlások (zöld, jobb tengely) volumenének alakulása forintban

Forrás: KSH

Egy olvasónk szerint akkor a boltjából 4 nap késéssel sem vette még fel senki az árut. Az érintett futárszolgálat pedig szerinte elérhetetlen volt. Kisebb nyomozás után kiderült azonban, hogy akkor csak a cég telefonhálózata nem mûködött egy technikai hiba miatt, de a panaszokat e-mailen továbbra is fogadták. Kérdésünkre akkor elmondták, hogy

semmilyen fennakadásról nem tudtak, a kézbesítések rendben haladtak.

Ha az utolsó pillanatra idõzítettük a vásárlást és a rendelést, akkor tehát érdemes minden vonalon érdeklõdni, ahogy a fenti példából is látszik.

Évrõl évre egyre többen vásárolnak ilyenkor az interneten.A december 24. pedig mindig vészesen közeledik, elég ciki lenne, ha egy ajándék a futárok miatt nem kerülne be a fa alá.

A forgalom negyede az év utolsó két hónapjára koncentrálódik.

Többen többet dolgoznak ilyenkor

Mivel egyik évben sem nagy meglepetés, hogy lesz karácsony, a futárszolgálatok is idõben felkészülhetnek. Novemberben, decemberben a Magyar Posta például megnöveli kapacitásait. Válaszuk szerinta felvett csomagok napi száma tavaly már rekordot döntött, jelentõsen túllépve a 100 ezer darabot is.A növekedési trend és a tavalyi számok alapján pedig bõvítik a kapacitást az utolsó két hónapra. Elmondásuk szerint ennek köszönhetõen a küldemények feldolgozása, kézbesítése normál rendben zajlik, nincs fennakadás.

Forrás: Thinkstock

2014-ben 13,5 millió belföldi csomagot szállított a Posta, ez 15 százalékos növekedést jelent az elõzõ évhez képest. 2015-ben pedig szerintük biztosan új rekord születik. Elõzetesen 15 millió csomagot várnak. Ennek zömét a belföldi internetes rendelések adják, de intenzíven emelkedik a külföldi rendelések miatti küldeményforgalom is.

Az internetes vásárlás buktatói - erre figyeljen, mielõtt a neten rendel.

Rendelje meg idõben

A GLS-t is megkérdeztük, hogy mi lesz a csomagunkkal a karácsonyi idõszakban. A cég válasza szerint a feladást követõ elsõ munkanapon akkor is kézbesítik majd a csomagokat.Ha december 22-én adják fel a csomagokat, akkor még december 23-án megpróbálják kézbesíteni. Ha ez nem sikerül, mert nincs otthon a címzett, akkor csak a két ünnep között jön legközelebb a futár.

 

A december 22-én feladott csomagok is megjönnek 23-án

Forrás: AFP/Raigo Pajula

Ha a futárokon nem is, a bolton és a vásárlón még múlhat az, hogy ott lesz-e a fa alatt a kiszemelt ajándék. A rendelést érdemes hetekkel az ünnep elõtt leadni, és a rendelés után érdeklõdni telefonon vagy e-mailben, hogy minden rendben lesz-e, és elõreláthatólag mikor tudják postázni. Ezzel kivédhetõ az a jelenség, hogy ilyenkor egyes áruházak készlethiányra vagy megnövekedett forgalomra hivatkozva késve vagy egyáltalán nem adják fel a megrendeléseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!