2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Demonstráló tanárok, tiltakozó bírákForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-02-07 22:25:31

A pedagógustársadalom nagyobb felelõsséget érez a gyerekek jövõje iránt, mint azok, akik ezt az országot irányítják – mondta Galló Istvánné a miskolci Hõsök terén összegyûlt tüntetõtömegnek szerdán. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azon a demonstráción beszélt, amin az oktatási rendszer hibáira akarták felhívni a figyelmet a tanárok.

Csökken a színvonal

Szerintük az iskolák mûködéséért felelõs Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) képtelen ellátni a feladatát, az oktatás színvonala rohamosan csökken. A megmozduláson felszólalt a tavalyi internetadó ellenes tüntetéseket szervezõ Gulyás Balázs is.

Miskolcon kívül az ország más városaiban is volt pedagógustüntetés, például Pécsen, Szegeden, Budapesten és Veszprémben is.

Több ezer pedagógus és a céljaikkal szimpatizáló tüntetett Miskolcon

Fotó: M.Schmidt János – Origo

Ez utóbbi városban a tanárok után a vörösiszap-katasztrófa áldozatai is demonstráltak csütörtökön. A 2010-es tragédiában leginkább érintett Kolontár polgármestere az ipari szerencsétlenség felelõseinek megnevezését szeretné elérni, ezért vonult a Veszprémi Törvényszék elé. "Ha nem fogunk össze, nem lesz meg a katasztrófa felelõse" – mondta Tili Károly, független polgármester.

Keresik a téglákat

Kedden Handó Tündeaz Országos Bírósági Hivatal elnöke, hétfõn Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint a Magyar Bírói Egyesület tiltakozott azért, mert Németh Szilárd fideszes országgyûlési képviselõ több bírói ítélet jogosságát is kétségbe vonta. Lázár János kancelláriaminiszter is beszállt a vitába: szerinte a politikusok nem dughatják homokba a fejüket, ha egy ítélet sérti az emberek igazságérzetét. Arról is beszélt kedden, hogy akár jogszabályok módosítására is szükség lehet majd a jövõben.

A terrorveszély-helyzetrõl szóló vita is folytatódott a héten. Az Origónak nyilatkozó ellenzéki politikusok azt mondták, hogy jelenlegi formájában biztosan nem szavazzák meg a törvényt. Nem mindenki bízik bennük, ezért vannak, akik a Facebookon kérik az ellenzéki képviselõket: valljanak színt, hogyan szavaznak majd.

A magyar honvédség egyik harcjármûve gyakorlaton. A katonákat is bevetésre rendelné a Fidesz

Fotó: Polyak Attila - Origo

Ha az ellenzéki pártok tartják ígéretüket – és egyenként sem lesznek olyan "téglák", akik átszavaznak – a Fidesz megérzi majd a kétharmad hiányát. Somogyi Zoltán politológus szerint ezért nem is lehet kizárni, hogy

a Fidesz megpróbálkozik az elõrehozott választással.A szakértõ úgy látja, hogy a politika logikája azok álláspontját erõsíti, akik elõrehozott választásokra számítanakA szakértõ az Origónak ezt azzal indokolta, hogy jelenleg egy osztogatási szakasz zajlik, Orbán Viktor miniszterelnök például sorra járja végig a megyei jogú városokat, és ígér nekik tízmilliárdokat. Az osztogatás másik eleme szerinte az új otthonteremtési program is.

Abban az esetben, ha a parlament nem fogadja el a terrorveszélyrõl szóló kétharmados törvényt, a Fidesz hivatkozhat arra, hogy az emberek érdekében van szükség újabb választásokra, amin a kormánypárt akár vissza is szerezheti a kétharmados többségét – mondta a politológus. A Fidesz politikusai viszont azt mondják,

a párt nem készül elõrehozott választásokra.

Ha mégis elõrehozott választások lennének, akkor a pártok plakátolni akarnak majd. Ezért nem mindegy, hogy áll a budapesti hirdetõoszlop-háború ügye. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir nyert egy kisebb csatát a héten: nem fenyegeti többé két éves börtönbüntetés a hirdetõoszlopok védelmével megbízott biztonsági õröket. A garázdasággal gyanúsított két biztonsági õr panaszát – törvénysértésre hivatkozva – helybenhagyta az ügyészség, így õk már nem gyanúsítottak.

Kisebb csatát nyert Simicska a plakátháborúban

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nemcsak egy téves gyanúsítás, hanem egy téves vagyonnyilatkozat is borzolta a kedélyeket a héten. Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselõ elsõre több mintfélmilliárdos tartozásról adott számot a parlament honlapjára feltöltött dokumentumban  Két nullával írt többet, mint kellett volna: nem 570 millióval lóg a banknak, csak 5,7 millióval. Tavaly még 10 millió volt a tartozása. Sápi Attila, a január 5-én eltûnt zuglói MSZP-s képviselõ viszont

nem adott le vagyonnyilatkozatot.

Péntekre az is kiderült, hogy tarthatnak tüntetést ellenzéki aktivisták március 15-én a Nemzeti Múzeum elõtti téren. A megmozdulást elsõre nem engedélyezte a rendõrség, de a bíróság hatályon kívül helyezte ezt a döntést. A Nemzeti Múzeum elõtti téren minden évben állami ünnepség van március 15-én. Tüntetõk már tavaly is megzavarták az állami ünnepséget, 2012-ben pedig a kormány foglalta le az ellenzéki tüntetés szokásos helyszínét, az Erzsébet híd pesti hídfõje elõtti Szabad sajtó utat.

Államtitkárból kormánybiztos

Szombaton újra az oktatás volt a fõszerep. Az oktatás digitalizálásáért felelõs kormánybiztosként folytatja pályafutását Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. Feladatait Palkovics László eddig csak a felsõoktatásért felelõs államtitkár veszi át, így õ felel a jövõben a teljes oktatási ágazatért.

Kormánybiztosként folytatja

Fotó: Polyák Attila - Origo

A szombati bejelentésen az Origo kérdésére Balog Zoltán azt mondta, hogy a miniszterelnökkel állapodott meg Czunyiné új megbízatásáról, de Orbán Viktor nem fogalmazott meg kritikát az államtitkár tevékenységével kapcsolatban.

A miniszter megjegyezte: a kormányfõ ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!