2024. május 27. Hétfő, Hella.
 
Tanártüntetések: nem pánikol a FideszForrás: origo
Utolsó módosítás: 2016-02-18 09:47:30
Címkék: Bihari hírek
Nem lehet a mostani tanárdemonstrációkat a 2014-es netadós tüntetésekhez hasonlítani, ezért a kormányban nem idegeskednek az események miatt, mondták az Origónak kormánypárti források. Úgy tudjuk, a helyzet stabilizálása érdekében a kabinet a következõ hetekben több engedményt is tesz majd.

Nincs pánikhangulat a kormányban a tanárok, a szülõk és a diákok tiltakozása miatt – mondták azt Origónak a kabinethez közel álló források. Hasonló információkat kaptunk a Fidesz képviselõitõl is. Elmondásuk szerint
nem aggódnak a közoktatásban kialakult helyzet miatt,
mivel szerintük egy ilyen méretû demonstrációt még képes kezelni a kormányzat.

 

Számítottak a tüntetésre

Nem érdemes a mostani helyzetet összehasonlítani a 2012-es diáktüntetésekkel, valamint a 2014-es netadó elleni demonstrációkkal – mondták a kormányzati döntéshozatalra rálátó forrásaink. Szerintük akkor lényegesen nagyobb volt a társadalom szimpátiája a demonstrálókkal, mint most.

Egyik forrásunk arról beszélt, hogy a kabinet a vitát jó irányba terelte azzal, hogy a pedagógusbéreket állította a középpontba, így több esetben magyarázkodásra kényszerítette a tanárokat képviselõ szakszervezeteket. Az teljesen várható volt, hogy tartanak majd egy jelentõsebb erõdemonstrációt a tanárok a tárgyalások megkezdése elõtt, hogy minél jobb pozícióból induljanak.

 

Engedmények

Bár forrásaink nem nevezték aggasztónak a Klik körül kialakult helyzetet, de azt elismerték, hogy a központosítás és az intézményfenntartó felállítása
a kormány ötlete volt, és most kiderült, hogy nem mûködik.
Ezért a következõ hetekben tehet engedményeket a kormány, hogy csökkentse a feszültséget, és bizonyítsa tárgyalóképességét. Úgy vélik, hogy Palkovics László menedzserszemlélete elég lehet a kedélyek lehûtésére, és hogy jó kompromisszumot kössön a kabinet.

Egy másik, a tárgyalásokra rálátó forrásunk arról beszélt, hogy hiba lenne, ha a kormányzat lebecsülné a pedagógusok mozgalmát. Bár még nem lehet össztársadalmi kormányellenes megmozdulásról beszélni, de ha figyelmen kívül hagyják a követeléseket, az újabb lendületet adhat a tiltakozásoknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek