2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
A bankok március végétõl passzolhatják le rossz hiteleiketForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-06 10:07:45
Címkék: Bihari hírek
A bankok március 21-tõl három hónapig regisztrálhatnak arra a programra, amelyben a jegybank által alapított MARK Magyar Reorganizációs és Eszközkezelõ Zrt. felvásárolja nem teljesítõ követeléseiket és kereskedelmi ingatlan portfóliójukat, írja az MTI.

A közlemény szerint Kandrács Csaba, a MARK Zrt. vezérigazgatója a Magyar Bankszövetség és a MARK által a programról szervezett rendezvényen elmondta: a regisztrációt követõen "12 hónap áll majd a felek rendelkezésére, hogy az értékelési folyamatot lezárják és a bankok a MARK által tett ajánlatot elfogadják". A problémás projekthitelek jelenleg az új hitelezés elõl foglalják le a bankok tõkéjét, likviditását és hitelezési kapacitását.
Az Európai Bizottság áldását adta az MNB Rossz Bankjára
Február végén indul a problémás hiteleket a bankoktól felvásárló MARK Zrt.
Tovább

Az Európai Bizottság február közepén hagyta jóvá a MARK módszertanát a nem teljesítõ követelések és kereskedelmi ingatlan portfóliók vásárlására. A pénzügyi intézmények március 21-tõl június közepéig regisztrálhatnak a programba, a bizottsági határozat és a vásárlási program részleteit pénteken ismerhették meg a bankvezetõk. A bankok részvétele a programban önkéntes.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára a közlemény szerint üdvözölte a MARK-projektet, ami szerinte európai szinten is új lehetõség a részt vevõ bankok számára. A MARK rövid idõn belül lehetõvé teszi a vállalati portfólió megtisztítását, ez pedig feltétele annak, hogy a magyar hitelintézeti szektor aktívan tudja segíteni az európai átlagot meghaladó gazdasági növekedést, mondta.

Az MNB által 2014 novemberében létrehozott MARK feladata annak megoldása, hogy a válság elõtti nem felelõs finanszírozási gyakorlat nyomán létrejött nem teljesítõ ingatlanhitelek zöme piaci körülmények között kikerüljön a banki portfóliókból, és a hitelfedezetek elfogadható eredményességgel hasznosuljanak. A MARK-nak ehhez tíz év áll rendelkezésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!