2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Három évre kitiltották Romániából a Jobbik alelnökétForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-09 09:57:54
Címkék: Bihari hírek
Nem léphet be tavaly október óta Romániába Szávay István, a Jobbik alelnöke, aki ezzel kedd este szembesült a határon. Korábban már kitiltották egy évre.

A magyar-román határon szembesült azzal Szávay István, a Jobbik alelnöke kedd este, hogy nem léphet be Romániába. Az országból ugyanis hónapokkal ezelõtt kitiltották - ezt maga a politikus közölte szerda reggel.

 

Szávay azt írta, hogy Erdélybe utazott volna, hogy részt vegyen a Székely Szabadság Napján, és ezzel ismét kiálljon Székelyföld területi autonómiája mellett.

Közel félórás várakoztatás után az ártándi román határõr közölte: nem engedhet tovább, mert három évre kitiltottak az országból.

Kiderült, hogy a döntés 2015. október 21. óta érvényes. Nem ez az elsõ eset,. hogy Szávayt kitiltják Romániából: 2014 márciusa és 2015 márciusa között szintén nem léphetett be az országba. Ahogy akkor, most sem tájékoztatták a politikust a kitiltásról és annak konkrét okáról.

"Az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértõ, önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztõnek és felháborítónak tartom egy EU-tag, valamint NATO-szövetséges szomszédos ország részérõl"- írta Szávay, aki már az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és Strasbourgban beperelte a román államot. És a mostani kitiltása miatt is ugyanezt tervezi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!