2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Emmi: 1,6 milliárdos támogatást kérünk vissza az ORÖ-tõlForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-10 08:49:24
Címkék: Bihari hírek
Az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) keddtõl szabálytalanságok gyanúja miatt eláll az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába projektrõl kötött szerzõdéstõl, a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket. Az Emmi keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ORÖ felzárkózási projektje miatt,

amelyek együttesen majdnem az önkormányzatra esõ teljes támogatási összeget, több mint 1,6 milliárd forintot érintenek.

Kedden az Index írta meg, hogy a minisztérium hamarosan értesítheti a szerzõdésbontásról a szervezet vezetését is. Azt még nem tudni, hogy honnan lesz pénz visszafizetni a támogatást. A tárca közölte, a vizsgálatok alapján megállapítható: a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas arra, hogy ellássa a támogatási szerzõdésben meghatározott tevékenységet, ezért az Emmi - a folyamatban lévõ vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett - eláll a szerzõdéstõl.

Korábban már írtunk arról, hogy az átvilágítás során megállapították, hogy a TÁMOP-os keretbõl összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület valójában alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák mûködhessenek. A „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását – mint kiderült, azért, mert a dokumentáció nagy részét egy adóvizsgálat során már tavaly nyáron lefoglalta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

 

Az Index információi szerint az Emmi záró vizsgálata azt állapította meg, hogy a projektben, amelyben a Türr István Képzõ és Kutató Intézet is közremûködött, az országos önkormányzat semmit nem teljesített a tervekbõl, ezért a szervezetre esõ teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni. A pénzek elköltése kapcsán nemcsak NAV-vizsgálat, hanem rendõrségi nyomozás is folyik. Egyelõre azonban egyetlen eljárás sem foglalkozik  az ORÖ-t a kérdéses idõszakban vezetõ Farkas Flórián személyes felelõsségével. Farkasról kedden írtuk meg, hogy állítása ellenére nincs érettségije sem.

A lefolytatott vizsgálatok összegzése megállapította, hogy a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet egyáltalán nem alkalmas a támogatási szerzõdésben meghatározott tevékenység ellátására. A helyszíni ellenõrzések eredményeként a folyamatban lévõ vizsgálatsorozat mellett további szabálytalansági gyanúk kivizsgálása is megkezdõdött. Az eljárásnak jelenleg több mint húsz gyanúpontja van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!