2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Lázár: Oktatási bürokráciacsökkentés következikForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-11 09:34:30
Címkék: Bihari hírek
Migrációs válsághelyzet, a balkáni útvonal lezárásának következménye, Orbán állítólagos vétója az EU-csúcson, Áder János államfõ vétója a jegybank törvény miatt, oktatási helyzet - rengeteg témája van ezúttal is Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszternek. Kormányinfó 42.

Óvatosságból hirdette ki a kormány a migrációs válsághelyzetet, a migránsok reakciója ugyanis kiszámíthatatlan a balkáni útvonal lezárása után.
Biztosan átalakul a Klik júliustól, a kormány oktatási bürokráciacsökkentést is tervez.
Áder János államfõ vétójának elõnye, hogy az Alkotmánybíróság eldöntheti, hogy az adatok nyilvánosságához vagy az ország pénzügyi biztonságához fûzõdik nagyobb érdek.
A földárverések újraindulása óta eltelt egy hétben 27 ezer hektár állami földet adtak el 38 milliárd forint értékben.
Új pályázatértékelési rendszer jön létre, mintegy háromezer állami alkalmazottra lesz szükség az európai uniós pályázatok értékeléséhez.
Ezért kellett a migrációs válsághelyzet

A balkáni útvonal lezárásának következménye, hogy a kormány szerdán migrációs válsághelyzetet hirdetett - mondta Lázár János. A lezárt határok mögött rekedtek reakciója a kormány szerint kiszámíthatatlan, Magyarország számára biztonsági kockázatot jelent, mert

áttörhetik a határpontokat és gyorsan a magyar határon teremhetnek.

A kormány hallja az ellenzék és a sajtó kritikáit a válsághelyzettel kapcsolatban, "még szerencse, hogy nem terheli õket a kormányzás felelõssége" - mondta a miniszter, aki továbbra sem árulta el, pontosan miért rendelték el az egész ország területére a válsághelyzetet.

 

A belügyminiszter szerinte "nemcsak objektív feltételek fennállása esetén, hanem egyéb helyzetben is elrendelheti a válsághelyzetet". (Ezt ugyanakkor a törvény szövegében nem olvashatjuk.) Mivel szerinte kiszámíthatatlan a migránsok reakciója, a kormány óvatosságból döntött a válsághelyzet mellett.

A kormány a "jobb félni, mint megijedni" elvét vallja.

Lázár megismételte Pintér Sándor belügyminiszter szerdai nyilatkozatát a magyar-román kerítés felhúzásáról: egyelõre nem húzzák fel, de szükség esetén tíz napon belül fel tudják építeni. Lázár ezek után dicsérte a szerb-magyar kerítést, amely nélkül "nagy bajba kerülhettünk volna". Magyarországon tavaly 174 ezer menedékkérelmet adtak be, ez az egy fõre esõ menedékkérõket tekintve a legnagyobb Németország után - mondta.
Orbán vétójának története

Lázár János kitért arra, hogy az elmúlt napokban az EU-csúccsal kapcsolatban kialakult egy "nem túl színvonalas vita a vétóról". Lázár ezért Orbán kérésére elmesélte, hogy is történt a dolog. A csúcstalálkozó kezdetekor szembesültek a miniszterelnökök a német-török külön alkuról. Ötórás "parttalan" vita után Orbán Viktor és Robert Fico szlovák kormányfõ kezdeményezte a vita felfüggesztését. Tehát Orbán nem döntést, hanem a vita folytatását vétózta meg.

Az EU-csúcs jövõ héten folytatódik. Amennyiben az Európai Bizottság a jövõ heti ET-ülésre javaslatot tesz az uniós kvótakérdésre és a menekültügy újjászervezésére, Magyarország önálló javaslattal él majd.

 

Lázár ismertette a kormány álláspontját a török javaslatról, amelynek több pontját támogatni tudják. Lázár szerint attól, hogy a törökök újabb 3 milliárd eurót kérnek, nem zárkózik el a kormány, de Szerbiának és Macedóniának is pénzügyi segítséget kell kapnia a védekezéshez. A vízummentesség kérdése nem kulcsfontosságú, mivel Magyarország és Törökország között már van ilyen megállapodás. 
Áder vétójának elõnye

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy Áder János államfõ megvétózta a jegybanktörvény és a postatörvény módosítását az adatok titkosításáról. Lázár azt mondta, nincs joga és lehetõsége kommentálni a döntést, azt tiszteletben tartja a kormány. A miniszter kommentárt azért fûzött a dologhoz. Szerinte az elõterjesztõ konzultált Péterfalvi Attilával, az adatvédelmi hatóság elnökével, így megnyugtató megoldás született szerinte. Áder itt csak a visszamenõleges hatályt kifogásolta, nem tartalmi problémái voltak.

A jegybanktörvény vétójáról azt mondta Lázár, hogy szerinte jó vita az, hogy az adatok nyilvánosságához vagy az ország pénzügyi biztonságához fûzõdik nagyobb érdek. Az Alkotmánybíróság ennek a vitának a végére tehet pontot, húzhatja meg a határt.
Biztosan átalakul a Klik júliustól

Palkovics László oktatási államtitkár húsvét után teszi meg a konkrét javaslatait a közoktatás átalakítására. Lázár sokadszorra azt kérte az oktatási rendszer ellen tiltakozó szervezetektõl, hogy "tiszteljék meg a köznevelési kerekasztalt a részévtelükkel". Lázár János azt mondta, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ március végéig az összes tartozását kifizeti, és a Klik-en belül átalakítják az állami fenntartói munkát július 1-jétõl.

 

A nyugdíj elõtt álló pedagógusok bérét jövõ év elejéig rendezik. Lázár arról is beszélt, hogy az egyháznál lévõ iskolák helyzete a legstabilabb, és az önkormányzati kezelésben lévõké a legkevésbé az. Szerinte ebbõl következik, hogy nem vált be ott a rendszer, ahol az önkormányzatok vállalták a mûködtetést.

Oktatási bürokráciacsökkentés is következik.
A kormányszóvivõ és a nyugati sajtó

Több kérdés is elhangzott arról, hogy a nyugati sajtóban bíráló cikkek jelennek meg Magyarországról. Kovács Zoltán kormányszóvivõ szerint ezek jelentõs része tárgyi tévedésektõl hemzseg. A kormányszóvivõ egy mondatban összefoglalta a viszonyát a nyugati újságírókkal:

Kollegiális a viszonyom a nyugati sajtóval, de nem leszünk barátok.

Ezután pedig arra panaszkodott hosszan, hogy több nyugati országban nem lehet érvényesíteni a helyreigazítási kéréseket.
Kérés az ellenzéki tüntetõkhöz

Március 15-én a Nemzeti Múzeumnál két rendezvényt is bejelentettek: az egyik az állami ünnepség Orbán Viktor beszédével, a másik pedig egy ellenzéki tüntetés, amelynek szervezõje egy titokzatos performansszal is készül.

 

Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a rendõrség szerint nem szerencsés egymáshoz közel két ellentétes rendezvényt engedélyezni. De a bíróság ezt másképp gondolta, amit a kormány tiszteletben tart. Lázár azt kéri az ellenzéki tüntetõktõl, adjanak lehetõséget azoknak is, akik Orbán Viktort szeretnék hallgatni.
Földek, pályázatok, költségvetés

További bejelentések a minisztertõl:
A földárveréseken - miután újraindult - hét nap alatt 27 ezer hektárt értékesített az állam 38 milliárdos áron. További 127 ezer hektár értékesítése zajlik.
Az államháztartás "stabil többletben van", javul az adómorál, ezért stabil helyzetben fut neki az ország a 2017-es költségvetés elkészítésének. Néhány hét múlva kezdõdhet a vita errõl a kormányban, tehát ismét elképzelhetõ, hogy már nyáron meglesz a jövõ évi költségvetés.
A kormány eddig 4500 milliárd forintnyi pályázatot írt ki, és mostantól egy új pályázatértékelési rendszer jön létre. Mintegy háromezer állami alkalmazottra lesz szükség az európai uniós pályázatok értékeléséhez. Ebben a cikkünkben errõl bõvebben is olvashat.
Orbán Viktor mai bejelentésérõl, a cafeteria-rendszer megszüntetésérõl Lázár azt mondta, hogy a kormány régi terve volt, hogy ezeket a juttatásokat készpénzesítik. A végleges döntést március végén-április elején hozhatják meg.
A háttérintézmények megszüntetésérõl Lázár azt mondta, hogy a Hagyományok Háza hasonló besorolást kap, mint az Operaház. Három javaslatot tesz majd az asztalra Lázár a köztisztviselõi kar átalakítására a következõ kormányüléseken.  
Kizárt, hogy a tervezett új budapesti szuperkórház a Déli pályaudvar helyére kerüljön. Ott zöldterület lesz, ha lebontják, amire valóban van kormányzati szándék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!