2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Magyar Hírlap: Nem az altalaj okozta a kolontári katasztrófátForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-11 09:57:02
Címkék: Bihari hírek
Nem alulról, hanem felülrõl szakadt át a Mal Zrt. zagytározójának gátja, így abban nem játszhatott szerepet az altalaj – mondta a Magyar Hírlapnak Pálos László. Az igazságügyi szakértõ szerint „valós tényeket sumákolt el az ítélet” – amely nyomán a bíróság minden vádlottat felmentett elsõfokon.

Pálos önként készítette el szakvéleményét és küldte el a Legfõbb Ügyészségnek, meghallgatását kérve. Szerinte a 2010. október 4-i, tíz ember életét követelõ kolontári vörösiszap-katasztrófáért nem a természet – a tározót tartó kiszámíthatatlan altalaj –, hanem emberi mulasztás a felelõs.

Számításai szerint nem 950 ezer, hanem háromszor ennyi köbméter iszapzagy és további 325 ezer köbméter esõvíz zúdulhatott ki a tározóból, amikor megroppant a szerkezet és 104 méter szélesen kiszakadt. A szakértõ furcsának találja, hogy a 39 méter magas gátfal alsó 14 métere megmaradt, ami az altalaj megcsúszásakor nem tûnik lehetségesnek. A tragédia okát õ abban látja, hogy a gátfalat korábban megmagasították, megnövelve a tároló kapacitását, ám anélkül, hogy ehhez hozzáigazították volna teherbírását.

Az építkezéskor Pálos szerint néhány tízmillió forint megtakarításért kispórolták a beépítendõ földtömeg egyharmadát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!