2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Orbán: Kettõs bérrendszer jöhet jövõreForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-12 10:59:10
Címkék: Bihari hírek
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján beszédet mondott Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is. Az eseményrõl itt olvashatja percrõl-percre közvetítésünket.

Nem lesz költségvetési hiány

Varga újra behozta a nullás költségvetés ötletét, de arról úgy beszélt, hogy azt "belátható idõn belül" kell megvalósítani. Korábban egyértelmûen azt mondta, hogy már a jövõ évi költségvetést is hiány nélkül tervezik. Másik hangsúlyos állítása az volt, hogy újraiparosítják Magyarországot, csak így lehetünk sikeresek, fel fogunk zárkózni Európa legiparosodottabb országaihoz.

 

Meglepõ állítása volt, amikor az iparosítást emlegetve behozta érvként a paksi bõvítést is, miszerint ott akkora lesz a kapacitás, hogy már csak ezért is szükséges iparstratégia. Varga szerint az uniós források kapcsán ma már nem az a cél, hogy a kormány kihelyezze ezeket a pénzeket, hanem, hogy jól helyezze ki. Megismételte azt a célt, hogy az uniós források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy majd és jövõ nyárig kiírják az összes pályázatot.
Utolérjük Ausztriát

Matolcsy György jegybankelnök nagyobbrészt volt gazdasági miniszterként beszélt az eseményen és saját sikereit taglalta, fordulatok egész sorát hozta fel, szerinte azonban a versenyképességi fordulat még hátra van. Elismételte azt a korábbi állítást, miszerint 25 év alatt felzárkózhatunk Ausztriához.

A versenyképességi fordulat öt pillére Matolcsy szerint: a stabilitás, az erõforrások mennyisége, erõforrások minõsége, állam mûködésének javítása, és több százezer külföldön dolgozó visszacsábítása.
Pénzben adnák a cafetériát

Orbán Viktor beszédének egyik legfontosabb mondása a külföldi fiatalok hazacsábításához kötõdött. Szerinte ehhez akkora béremelés kell, amekkorát a piac magától nem tud kitermelni,
ezért egy "bátor, de kockázatos" lépésre lesz szükség.

 

Egy kissé kiforratlan gondolatként ismertette is az elképzelését: a cafetéria kedvezményesen adózik, ezzel tulajdonképpen egy "rejtett kettõs bérrendszer" van Magyarországon.

Orbán szerint ezt kellene "nyílt kettõs bérrendszerré" tenni, és valahogy megoldani azt, hogy a cafetériát készpénzként adják oda az adókedvezmény megtartásával. Ezt nem biztos, hogy általános jelleggel tennék meg, és szerinte vannak a dologban kockázatok, de kell hogy legyen bátorságuk kidolgozni ezt az ötletet.
Dolgozzon mindenki!

Orbán másik fontos mondása volt, hogy a közmunkát kiterjesztenék lefelé is, és behúznák azt a miniszterelnök szerint nagyjából 200 ezer embert is, aki most nem tud részt venni a közmunkaprogramban. A cél szerinte az, hogy mindenki munkából kapja a pénzét, "ne kegyelemkenyéren éljen".

A miniszterelnök azt mondta, hogy a 2,5 százalékosra tervezett idei GDP-bõvülés szerinte lehet 3 százalékos is. Az államadósságról pedig szerinte magunk között azért elmondhatjuk, valójában csak a GDP arányában csökken, összegszerûen nõ. Pedig a cél az lenne, hogy elõször nullára csökkentsük, aztán pedig elérjük azt, hogy más országok tõlünk kérjenek kölcsön.

Ez a helyzet egyébként hamarabb eljöhet, mint azt sokan gondolnák, ehhez kell egyébként a nullás költségvetés is, amirõl Varga már beszélt.
Magyarország járjon magyar úton

Az egyik legnagyobb versenyelõnyünk szerinte a kulturális homogenitás, erre érdemes tekintettel lennünk a mostani bevándorlási hullám idején. Amely egyébként most a három legnagyobb veszélyforrás közül az egyik. De veszélyt jelent Orbán szerint a bevándorláson kívül az is, hogy az uniós integráció megrekedt, illetve saját magunkra is veszélyesek vagyunk, nagyon reméli, hogy a követezõ választási évben már nem lesz szükség akkora költekezésre.

 

A miniszterelnök szerint meg kell találnunk a magyar utat, nem jó, hogy a nyugati fõsodort utánozzuk, fõleg, hogy az a világ láthatóan válságba jutott. Sokkal inkább nyitnunk kellene más megoldások felé, és a különbözõ nemzetközi példákból egy saját magyar megoldást összerakni.

Ebben a gondolkodásban szerinte Magyarország még mindig sokkal szabadabb, mint a nyugati országok, ahol bizonyos dolgokról már csak bizonyos módon szabad gondolkodni. Nekünk ezzel szemben nagyobb a szellemi szabadságunk, igaz, a magyarországi publicisztikákban szerinte ez a szellemi bátorság nem annyira jelenik meg, mint például a politikában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!