2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Ötvenegy honvédra is emlékeztek – Így telt a nemzeti ünnep FöldesenForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-03-17 10:26:59
Címkék: Bihari hírek
Március idusán zuhogó esõ fogadta a Templom térre tartó emlékezõket. A magyar nemzet nagy ünnepén az 1848-as szabadságharcban harcolt Földesi honvédek bátor tetteire is emlékezett a nagyközség lakossága.

Az Árpád moziban megtartott emlékünnepségen Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester ünnepi köszöntõben, Nagy Sándorné óvónõ egykori visszaemlékezések segítségével, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola negyedik osztályos tanulói – tanáraik: Boldogh Ibolya és Szõkéné Kakucsi Erzsébet rendezésében- zenés, táncos emlékmûsorban idézték fel a hõsök emlékét. Azokét, akik 1848-ban életkorra és nemzetiségre való tekintet nélkül harcoltak a forradalom és szabadságharc nemes céljaiért és máig ható példaképei nemzetünknek.

 

A Gyülekezeti teremben megtartott ünnepi Istentiszteleten Kovács András lelkipásztor igehirdetésében az egykori forradalmárok hõsiességét és történelmi tettét kiemelve hangsúlyozta: akkor a nemzeti összefogás, a keresztyén és belsõ hit gyõzedelmeskedett. Bár a forradalom elbukott, de a forradalmárok áldozata nem lett hiába való.

A zuhogó égi áldás kíséretében az önkormányzat képviselõtestülete, a református egyházközség, az intézmények és több civil szervezet koszorúkkal emlékezett az 1848-s emlékmûnél a szabadságharc résztvevõire és helyi honvédjeire. Balásy Györgyre, Balogh Ádámra, Barcsa Sándorra, Báthory Gáborra, Bojtor Péterre, Bereczky Pálra, Bíró Áronra, Benke Lajosra és arra a negyvenhárom társukra, akik hazafias tettükkel beírták nevüket a magyar szabadságharc és Földes történetébe.

 

Hajdú-bihari Napló

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!