2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
420 milliárdos korrupciós ügyet lát az ellenzékForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-21 12:21:33
Címkék: Bihari hírek
Több ellenzéki párt is erõsen kritizálja a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által a napokban kiírt 420 milliárd forintnyi építõipari tendert. A bírálat lényege, hogy az ellenzék szerint a kiírás bizonyos, kormányhoz köthetõ csoportoknak kedvez. A programiroda és a kormány egyelõre nem reagált a dologra.

A Hvg.hu pénteken írt arról, hogy a jelentkezõknek nem konkrét projektre, hanem munkanemekre kell ajánlatot tenniük, tehát anélkül fogják kiválasztani õket, hogy azok gyakorlatilag ajánlatot tennének a munkára. Ráadásul a kiírásból következik, hogy csak nagyobb cégek vehetnek részt rajta: akik az elõzõ három évben összesen legalább 20 milliárd forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárd árbevételt értek el. Ennek szinte csak Mészáros Lõrinc, Szíjj László és a többi kormányközeli építõipari nagyvállalkozó cége felel meg - írta a lap.
Jobbik: Európa legnagyobb korrupciós ügye

A Jobbik szerint a tenderrel Európa legnagyobb korrupciós ügyét készíti elõ az Orbán-kormány. Szilágyi György jobbikos országgyûlési képviselõ szombaton az MTI-nek azt mondta: a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által napokban megjelent hat ajánlati felhívásból kiderül 48 hónapra kötnének keretmegállapodást a kiválasztott, az építõiparban tevékenykedõ cégekkel.
LMP: Törvényessé teszik a korrupciót

Az LMP szombati közleménye szerint a kormány olyan szabályozást alakított ki, melynek keretében négy évre elõre, százmilliárdos nagyságrendben adhat megbízást a Fidesz gazdasági hátországához tartozó cégeknek. "Ez a Fidesz sokadik próbálkozása arra, hogy törvényessé tegye a korrupciót Magyarországon, de bárhogy alakítják a szabályokat, a lopás attól lopás marad." Felidézték, hogy a régiónként hetven milliárd forintos keretnél a cégeknek munkamenetre kell ajánlatot tenni, azaz anélkül hirdetnek gyõztest, hogy az a konkrét projektre konkrét árat mondana, ami magában hordozza a túlárazás lehetõségét.
Együtt: Pofátlan korrupciós eljárás

Az Együtt az európai csalás elleni hivatalhoz fordul az építõipari "megatender" miatt, mert a párt szerint a Fidesz arra készül, hogy egyszerre 420 milliárd forintnyi munkát juttat közpénzbõl a hozzá közel álló üzletembereknek. "Az Együtt az újabb, minden korábbi mértéket meghaladó és pofátlan korrupciós eljárás miatt az európai csalás elleni hivatalhoz, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) fordul, és minden meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a fideszes oligarchák ellopják a magyar polgárok pénzét."
MLP: Saját kegyeltjeit gazdagítja

A Magyar Liberális Párt közleményben arra szólította fel a Nemzeti Fejlesztési Programirodát, hogy haladéktalanul vonja vissza az uniós támogatású építõipari beruházásra meghirdetett pályázatokat. "A 2020-ig megvalósítandó és ma még meg sem határozott konkrét projektek ilyen szétosztása arról árulkodik, hogy a Fidesz nem bízik a 2018-as választási gyõzelmében, s még bukása elõtt biztosítani akarja, hogy az uniós adófizetõk pénzébõl finanszírozott programok haszna saját kegyeltjeit gazdagítsa" - közölték. A párt az ügy miatt ugyancsak bejelentést tesz az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalánál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!