2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Magas terrorkészültség lépett életbe MagyarországonForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-23 11:22:32
Címkék: Bihari hírek
A 2-es fokozatú terrorkészültséget léptette életbe a magyar kormány a kedd reggeli, legalább 21 halálos áldozatot követelõ brüsszeli merényletek nyomán. A tavaly novemberi, párizsi merényletek után eggyel enyhébb, hármas fokozatot rendeltek el Magyarországon. A keddi merényletig ez a fokozat volt érvényben.

A terrorkészültségrõl a kormányfõ dönt. Orbán Viktor döntése alapján a belügyminiszter bejelentette:
Járõröket és páncélozott gépjármûveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérre.

 

A metrók területén és a Parlament elõtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

 

Pintér Sándor bejelentése szerint a kormányfõ addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

 

A pályaudvarokon már korábban erõsítettek

Az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendõri jelenlétet és az ellenõrzést megerõsítik. Az országos rendõrfõkapitány, Papp Károly elmondta, a pályaudvarokon már korábban megerõsítették a rendõri biztosítást. Elmondása szerint folyamatos az egyeztetés a társszervekkel, ennek függvényében döntenek a további intézkedésekrõl.

A terrorkészültségi intézkedéseket tavaly novemberben szabályozta újra a kormány. A határozat alapján vált létrehozhatóvá a terrorellenes koordinációs bizottság, és alakult ki a terrorkészültségi fokozat négy szintje.
A 4-es a legalacsonyabb: ez akkor rendelhetõ el, ha az ellenõrzött vagy részben ellenõrzött információk alapján az EU, illetve az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetének (NATO) tagállamában terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fenn, a cselekmények természete, kiterjedése, valamint hatásai elõre nem határozhatók meg, és Magyarországnak nemzetközi vagy szövetségesi közremûködési kötelezettsége áll fenn a veszély elhárításában, illetve kezelésében.
3-as: A közepes fokozat akkor rendelhetõ el, ha az ellenõrzött vagy részben ellenõrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak, vagy az EU, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínûsíthetõ.
2-es: magas fokozat, amely akkor léphet életbe, ha az ellenõrzött vagy részben ellenõrzött információk Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak, vagy Magyarországot fenyegetõ terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre.
1-es: a kritikus fokozat akkor rendelhetõ el, ha Magyarország területén vagy Magyarország területére is kiható, súlyos következményekkel járó terrorcselekményt követtek el, vagy Magyarország területén olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény történik, amelynél felmerülhet a terrorizmussal való összefüggés.

A határozat kiterjed a Belügyminisztérium (BM) érintett szerveire, az Alkotmányvédelmi Hivatalra, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatra, az Információs Hivatalra, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra, a TEK-re, az Országos Rendõr-fõkapitányságra, a Nemzeti Védelmi Szolgálatra, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra, a Szervezett Bûnözés Elleni Koordinációs Központra, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalra, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára, valamint több minisztériumra. (MTI, borítókép: Ujvári Sándor)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!