2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
550 új munkahelyet teremt egy gabonafeldolgozós gigaberuházásForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-26 09:33:36
Címkék: Bihari hírek
Gabonafeldolgozó üzemet épít zöldmezõs beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft. A 145 millió eurós (45 milliárd forintos) beruházás alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zahola-Pollák Vanda, a kft. ügyvezetõ igazgatója helyezte el csütörtökön, írja az MTI.

Varga Mihály szerint ez lesz a rendszerváltás óta Magyarországon megvalósuló legnagyobb élelmiszeripari beruházás, "amelynek jelentõsége egész Közép-Európára kiterjed". A nemzetgazdaságilag kiemeltnek minõsített beruházáshoz a kormány 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendõ támogatást nyújt és több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít. A tervek szerint 2017-re lesz kész a gyár.

A teljes egészében magyar tulajdonú vállalat 550 új munkahelyet teremt a gyárban és akár 750 közvetett munkahelyet a térségben, közölte a nemzetgazdasági miniszter. Az új üzem az elérhetõ legmodernebb technológiával épül, és magas hozzáadott értékû termékek széles palettáját állítja majd elõ Varga és a Tisza-TK Projekt ügyvezetõje, Zahola-Polláh szerint.

Az üzemet környezetbarátra tervezik, a hõenergiát biomasszából nyerik és hulladékmentes, korszerû technológiát használnak majd. A gyár évente 530 ezer tonna kukoricából állít majd elõ élelmiszeripari alapanyagokat, a 230 ezer tonna izocukor mellett termékportfóliója a legmagasabb minõségû alkoholtól, cukortól az étolaj alapanyagig terjed. Jelentõs lesz az állattenyésztési célokra gyártott GMO-mentes takarmányalapanyag-termelés is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!