2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A tanteremfelújítási mutyi miatt tart vissza 40 milliárdot az EUForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-03-29 08:38:20
Címkék: Bihari hírek
Negyvenmilliárd forintnyi uniós keretet blokkol egy friss európai bizottsági döntés, ennek egy nagyobb szelete, mintegy 14 milliárd a „természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítását” célzó Öveges-programmal kapcsolatos.

Az Övegesrõl elõször az Index írta meg, hogy a programban elköltött pénzeknek csak töredéke megy el az eredeti célra, a résztvevõ iskolánként százmilliós keret fele a Klikhez kerül - legalábbis akkor, ha országosan az a modell érvényes, ami Szekszárdon kirajzolódott.

Az ügy újabb fordulatát jelenti Csepreghy Nándor nyilatkozata, amit az RTL Klub hétfõi híradójának adott. A Portfolio összefoglalója szerint a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint csak néhány százmillió forintnyi támogatást nem utal majd el hazánknak az EU, de ezeket az összegeket megfizettetik az érintett iskolákkal.

A híradóban elhangzottak szerint az Öveges-program 44 vidéki és 8 fõvárosi iskolának jelentett plusz forrást, összesen a már említett 14 milliárd forintos értékben. Csepreghy csak annyit ismert el (a folyamatban lévõ nyomozás érdekeire hivatkozva), hogy "a tantermek felújításának bekerülési költsége és a tényleges különbség között jelentõs eltérés volt". Pontosan ugyanerre hívta fel a figyelmet a korábbi cikkünk is. A szekszárdi esetnél egy 314 millió forintos projektnél 200 millió került a Klikhez, akkori válaszuk szerint a Klik az összeget "a szakmai tevékenységek teljesítésére" fordította. A szekszárdi ügynél további érdekességek is voltak, százmilliós értékben fizettek ki feleslegesnek látszó megrendelésekért és munkákért pénzeket, volt, hogy egy milliós pályázatra érkezett borítékot fel sem bontottak, mégis az a pályázat nyert.

Az államtitkár szerint a mostani felfüggesztési döntés után Magyarországnak 2 hónapja van válaszolni az uniós kritikákra és ezután dõl majd el, hogy mekkora lesz a pénzügyi korrekció mértéke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!