2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A vérellátó sincs biztonságban a bürokráciacsökkentéstõlForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-30 09:18:04
Címkék: Bihari hírek
Szinte biztosra vehetõ, hogy megszûnik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK), valamint az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK), értesült a Magyar Idõk. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) jövõje is nagyon bizonytalan még.

Az egészségügyi rendszert sem hagyja érintetlenül a nagy Lázár János-féle bürokráciacsökkentés, legalább két intézményt megszüntetnek nyáron a lap információi szerint. Az OBDK várhatóan az Emmibe olvad, az ENKK feladatait pedig a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ viszi majd tovább. Az ÁEEK változatlan formában megmarad az átszervezés után is, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt viszont némileg átszabják.

 

A vérellátó jövõje annak ellenére kétséges, hogy nem adminisztratív jellegû, hanem szolgáltató háttérintézmény, amely nélkül nem tudnának mûködni Magyarországon a kórházak. Eddig úgy tûnt, hogy az OTH is megõrizheti függetlenségét, ez azonban állítólag a közelmúltban kétségessé vált. Nem kizárt, hogy az OTH feladatainak többségét a járási, illetve a kormányhivatalok veszik át a jövõben. Elõfordult már korábban is, hogy a nagy igyekezetben egy kicsit túl akarták tolni a bürokráciacsökkentést, volt olyan forgatókönyv például, amely beszántotta volna az Országos Meteorológiai Szolgálatot.

A bürokráciacsökkentés elõtti egyeztetések már egészen elõrehaladott állapotban vannak, február végén nyilvánosságra került a biztosan megszûnõ intézmények elsõ köre. A listán kívül esõ intézményekrõl, így a fentiekrõl is még vita van a minisztériumok között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!