2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Iskolákat vettek körbe a tiltakozó tanárokForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-30 09:52:04
Címkék: Bihari hírek
Reggel nyolc órától kilencig több tucat iskolában leállt az oktatás, a tanárok polgári engedetlenséggel tiltakoztak az oktatási rendszer ellen. Pukli István bejelentette, hogy tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt, és ha nem hajlandó leülni velük, újabb akciók lesznek. Van, ahol fát ültettek, szemetet szedtek, máshol élõláncot alkottak az iskola körül.

Egy órán keresztül felfüggesztették a tanítást az ország számos iskolájában a tanárok reggel 8 és 9 óra között, hogy így tiltakozzanak a jelenlegi oktatási rendszer ellen.  A tiltakozó akció konkrét formája változó volt: több helyen kimentek az iskola elé szemetet szedni, máshol fát ültettek vagy egyszerûen csak élõláncot alkotva körbeölelték az épületet.

 

Pukliék most már tárgyalnának a kormánnyal

A zuglói Teleki Blanka Gimnázium elõtt, amelynek vezetõje az egyik kezdeményezõ, Pukli István, több százan gyûltek össze, de diákok alig vannak - jelentette tudósítónk. Pukli azt mondta, hogy õk kérték meg a diákokat, hogy ne jöjjenek az iskola elé, mert "minden híreszteléssel ellentétben" nem akarják belerángatni õket az akcióba. A most elmaradó elsõ órákat is átszervezték. A telekinél tüntetõ pár tucat diák teljesen önszántából érkezett.

Pukli szerint országosan 250 iskola csatlakozott az akcióhoz, de szerinte sokan tartanak a következményektõl, ezért maradnak ki. Pukli 8 óra után felolvasta a 12 pontos követelésüket, majd arra kérte, hogy a résztvevõk alkossanak élõláncot, és vegyék körbe az iskolát. Ez máshol is megtörténik.

Pukli azt is bejelentette, hogy a Civil Közoktatási Platform tárgyalóasztalhoz hívja a kormányt.

Két hetet kapnak a tárgyalások megkezdésére, különben további akciókra lehet számítani!

 

Pukliék tehát kétoldalú tárgyalást akarnak, a Köznevelési Kerekasztal azért nem felel meg nekik, hiszen abban számos más szervezet is részt vesz.
Több száz iskolában tüntettek

Néhány iskolából ilyen helyzetjelentéseket kaptunk:
8-ra bejött a matek tanár, hogy õ bizony engedetlen, és nem tanít. És ki is ment a terembõl azzal, hogy bármit csinálhatunk csak maradjunk csendben, de lehetõleg gondolkodjunk el ezen, hogy miért sztrájkolnak, és hogy mi a baj a mai Magyarországgal és oktatási rendszerével. (Kaposvári Gimnázium, 10. évfolyamos tanuló)
6 osztály elindult szemetet szedni. Néhány szülõ elindult velük. Mi kb 20-an a suli elõtt vagyunk. A falon a 12 pont és egy papír a javaslatoknak. (IV. kerület, Homoktövis utcai Általános Iskola)
Az utcán a bejáratnál tíz szimpatizáns gyûlt össze. A tanárok közül hatan kijöttek a szünetben tíz percre, de így is felírták a neveiket. A tanulóknak megtiltották, hogy kijöjjenek a demonstrálókhoz. (Kosztolányi Gimnázium, I. kerület)
Érden a Kõrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 50 fõ és egy rendõrautó van.
Kaptunk Bács-Kiskun megyébõl egy ilyen üzenetet is: "Nálunk 4 tanár kiállt a suli elé, az igazgató megtiltotta a gyerekeknek hogy kimenjenek, idézem: A gyerekeknek nincs joguk ahhoz hogy politizáljanak!"
Székesfehérváron a Teleki Blanka Gimnázium részt vett a polgári engedetlenségi akcióban. (Orbán Viktor is a Teleki diákja volt, illetve Sipos Imre ezt az iskolát vezette, mielõtt tankerületi igazgató, majd helyettes államtitkár lett.) Szülõk, tanárok közösen álltak  (egyszerre kb. 50 fõ) a gimnázium épülete elõtt, a diákokat megkérték, hogy ne menjenek ki, ne adjanak támadási felületet, nekik megtartották az órákat.
Ön is látta? Van fotója vagy videója? Küldje el!

Több tucat fotót is kaptunk az akcióban részt vevõ iskoláktól, ezeket a saját képeinkkel együtt a következõ galériában nézhetik meg. Köszönjük a fotókat!

 

De sok iskola semmilyen szinten nem csatlakozott a tiltakozáshoz. Orosházáról például azt írta egy olvasónk, hogy az ott található egyik nagy iskola, a Tisza Kálmán Szakképzõ Iskola (1000 tanuló, 80 tanár) egyáltalán nem mozdult meg, "amiben az érdektelenség és az egzisztenciaféltés egymást erõsítve játszhatott közre".
9 órakor véget ért

Az akció egyórás volt, 9 óráig tartott. Az oktatás ezután mindenhol a szokott módon folytatódik. A Teleki Blanka elõtt így ért véget a polgári engedetlenség:

 

A csatlakozó iskolákat itt gyûjtötték egy folyamatosan frissülõ térképen.  a tanárokon kívül szülõk, diákok, szimpatizánsok is az iskolák elé vonultak, a Facebookon 3 ezernél többen ígérték, hogy ott lesznek az eseményen.

Budapesten a Lánchídnál az Alagút tetejére kora reggel kitûzött egy sztrájk feliratot a Magyar Szolidaritási Mozgalom.

 

Nem sztrájkról, hanem polgári engedetlenségrõl van szó (a tanártüntetés jogi hátterérõl itt írtunk részletesen). Vagyis a tanárok törvényt sértenek elvi okokból, és ennek a következménye figyelmeztetés, jutalomból való kizárás vagy szélsõséges esetben elbocsátás is lehet.
Nem kell félni a retorzióktól

Eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a engedetlenségi akcióban, mondta szerda reggel a TV2 reggeli mûsorában Sipos Imre köznevelésért felelõs helyettes államtitkár. Palkovics László oktatási államtitkár is korábban azt mondta, hogy nem kell félnie senkinek, a következmény maximum annyi lesz, hogy be kell pótolni az elmaradt órát. De errõl a tankerületi vezetõk döntenek. 

Az egyórás munkabeszüntetést március 15-én jelentette be Pukli István, a zuglói Teleki Blanka gimnázium vezetõje.  A tantestületeket arra kérték, hogy március 30-án reggel nyolc és kilenc óra között menjenek ki az iskolák elé, így követelve változást az iskolákban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!